Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Wordt er eigenlijk veel gestolen in de Airport Library?

8 januari 2012 | Comment

Die vraag wordt me regelmatig gesteld. Niet zo’n rare vraag want de boeken zijn niet beveiligd, er is geen toezicht in de bibliotheek en hij is 24 uur per dag bereikbaar.

Wordt er veel gestolen? Dat valt wel mee. Er verdwijnen wel eens boeken, maar die komen af en toe ook weer terug. Dat is niet de bedoeling, dat mensen boeken meenemen, maar het gebeurt soms toch. En boeken komen soms ook niet terug. Dus ja, er wordt wel gestolen maar dan hebben we het over kleine aantallen. En als je nagaat dat er per jaar 18,4 miljoen mensen in het gebied van de Airport Library rondlopen valt dat heel erg mee.

 Toen we begonnen met de Airport Library wilden we alles anders doen en daarom worden de boeken niet echt ingewerkt. Er komen een paar stempels in het boek en we plakken er een sticker op, dat is het wel zo’n beetje. Die stempels en die stickers zijn bedoeld om duidelijk te maken dat het om een bibliotheekboek gaat, meer niet. De kleine stickertjes die je hierboven ziet zijn iets groter dan een 2 euro munt. De grote maken ook meteen duidelijk dat het boek om te lezen is, niet om mee te nemen.

Het doel van de bibliotheek is om Nederlandse kunst en cultuur te promoten en blijkbaar worden sommige mensen zo gegrepen door wat ze zien dat ze het willen meenemen. Eigenlijk wel een goed teken, toch? Maar het is niet de bedoeling uiteraard….. Overigens worden de boeken over Amsterdam het meest meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.