Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Why I need my library, een wedstrijd

6 september 2011 | 3 CommentsDe ALA heeft een filmwedstrijd voor jongeren georganiseerd, de uitslag van deze Why I need my library contest werd onlangs bekend gemaakt. Dit filmpje heeft de derde prijs gewonnen in de categorie 16-18 jaar. Ik vind hem zelf beter dan de winnaar in die categorie, dat is een glanzende imitatie van Glee met vrolijk dansende en zingende  jongens en meisjes. Deze film laat de bibliotheek zien als toevluchtsoord, als manier om te ontsnappen aan de stress en gaat nadrukkelijk over de openbare bibliotheek waar deze tiener vaak komt.

De opdracht was to create original 1-3 minute videos about why they thought school and public libraries are needed now more than ever. Het idee is afkomstig van ALA voorzitter President Roberta Stevens en het doel is to engage teenagers as library advocates. Ik vind dit een mooie actie waarmee je een paar vliegen in één klap slaat: niet alleen betrek je jongeren bij je bibliotheek (de ALA geeft tips over hoe je workshops filmpjes maken kunt organiseren) maar je profileert je als organisatie en het levert je een leuk reclamefilmpje op. Het prijzengeld komt ten goede aan de bibliotheek, da’s ook altijd meegenomen.

De variatie in filmpjes is nogal groot, dit is een nogal braaf, educatief filmpje maar deze (over George) en deze (over de Brooklyn Library) zijn van een hele andere categorie. Dat maakt het juist zo’n leuke actie. Ik vraag me af hoe dit in Nederland zou uitpakken, Nederlandse kinderen zijn niet zo gewend om in het openbaar te spreken maar misschien is het de moeite van het proberen waard?

Met dank aan Jan de Waal voor de tip.

3 people are talking about “Why I need my library, een wedstrijd

  1. Leuk idee!
    Onder het motto ‘beter goed….’ willen enkele collega’s hier (Kennemerwaard) ermee aan de slag door er begin 2012 een “100 talentenproject” van te maken, waarin verschillende leeftijdsgroepen vertegenwoordigt zijn. Het resultaat zou dan zijn een pakket filmpjes bij allerlei gelegenheden te gebruiken.
    Dank voor je post Janine!

  2. @Jan,
    Wat leuk dat jullie dat in Kennemerwaard gaan oppakken (oftewel “hebt laten inspireren door…”). En dan inclusief workshops filmpjes maken in de bibliotheek?
    Ben heel benieuwd naar het resultaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.