Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Wel of niet Google?

5 april 2009 | Comment

0001A07D94020E1A1EF7B4D45

Paul Jacobs uit het Britse Boughton zag vorige week woensdag vanuit zijn huis een camera-auto van Google door zijn straat rijden. Hij werd zo boos dat er ongevraagd opnames van zijn huis gemaakt werden dat hij een stel buren bij elkaar trommelde en ze met zijn allen een menselijke blokkade vormden zodat de auto niet meer weg kon.

Volgens Jacobs en zijn buren is het een aantasting van hun privacy dat er zomaar ongevraagd foto’s van hun huis en tuin werden gemaakt. Het zou ook nog eens de sociale onveiligheid vergroten, want ze hadden de laatste tijd al zoveel last van inbrekers in de buurt.

Over deze actie zijn al hele geestige stukjes geschreven, variërend van dat ze zich niet zo moeten aanstellen daar in die villawijk tot eindelijk verzet (de revolutie begint in Boughton). Ik heb zelf gemengde gevoelens bij zo’n bericht: een eerste reflex is applaus, want ik ben altijd vóór verzet tegen controlerende instanties in het algemeen maar daarna denk ik weer “wat een aanstellers, dit kan toch geen kwaad? Het is Google..”. Maar meteen daarna schiet me dan weer te binnen: “ja, hallo. Dit is Google. En die weten al zoveel van ons”. 

Maar dan krijgt het verhaal een staartje: in Engeland is hier zoveel ophef over ontstaan dat mensen nu naar Boughton afreizen om foto’s van het dorp te maken. Ze zetten die foto’s online met allerlei “tips” erbij over hoe je het beste kunt inbreken. 

En in de Observer van vandaag verscheen een column waarin verzucht wordt dat het tijd werd dat er eens iemand in opstand kwam tegen de gevaarlijke Worldwide Monopolies (WWM). De columnist vindt ze bedreigend en immoreel. Google, Youtube en Scribd.com (nieuw) hebben inmiddels zoveel macht dat ze kunnen doen wat ze willen en helemaal voorbij gaan aan copyright en de rechten van mensen.

Zet zo’n burgerwacht in een Engelse villawijk toch opeens in een ander perspectief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.