Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Wel of geen stereotypes, deel 2

31 oktober 2009 | 12 Comments

chantaljanzen

Gisteren was het dan zover: de eerste uitzending van Weten zij veel!, de tv-quiz van de Avro waarin groepen mensen de vooroordelen over henzelf  moeten ontkrachten.

De quiz waar in bibliotheekkringen zoveel beroering over was. Ik heb gekeken, alleen al omdat ik in de vooraankondiging zag dat ik een van de bibliothecaressen kende en benieuwd was hoe ze het er vanaf zou brengen. In die vooraankondiging werden overigens al een paar pittige uitspraken gedaan: “zonnebank-medewerksters hebben meer rimpels dan hersens” aldus een bibliothecaresse. Vond ik best geestig.

De quiz zelf is niet zo bijzonder. Er was één kandidaat (een stoere, licht arrogante, niet meer zo heel jonge man) die het moest opnemen tegen 36 andere kandidaten. Die andere kandidaten bestonden uit zes groepen: zonneconsulentes, babes, players, corpsballen, bibliothecaressen en scouts. In deze volgorde stonden die kandidaten wat ongemakkelijk op een trap om naar beneden te komen als ze aan de beurt waren. De kandidaat had vantevoren acht vragen gekregen en hij mocht zelf beslissen welke vraag hij aan welke categorie kandidaten stelde. Voor elke kandidaat die het antwoord niet wist kon hij punten verdienen en het aantal punten steeg per categorie. De bibliothecaressen waren dus het op een na meeste waard (in punten dan….). Na die eerste ronde waarin ruim de helft van de kandidaten afviel was er een soortgelijke tweede ronde en aan het einde won de stoere man.

Hij won niet omdat hij zoveel wist maar omdat hij mensenkennis had. De helft van de zonneconsulentes wist niet wat ZOAB betekende en geen van de corpsballen wist welke kleur “de” jurk van Monica Lewinsky had. En vier van de zes bibliothecaressen wist niet bij welke voetbalclub Wesley Snijder speelde. Dat had hij dus heel goed ingeschat. Hij schatte ook in dat hij ze niet iets over Twitter moest vragen “want ze hebben natuurlijk allemaal internet en de bibliotheek is tegenwoordig ook meer met computers en zo”.

Uiteindelijk werden de bibliothecaressen weggespeeld omdat ze niet wisten welke vorm een Viagra-pil had. Daarin waren ze overigens niet de enige.

Met die vooroordelen viel het dus reuze mee, of tegen zoals je wil. De corpsballen hadden allemaal een jasje en een scheef dasje en de bibliothecaressen zagen eruit als “gezellige moeders” zoals een van de corpsballen ze omschreef. De tegenkandidaat die het het langste volhield was een player, door de redactie ingeschat op 30 punten, dus gemiddeld slim, maar hij bewees dat hij heel erg slim was.

Chantal Janzen was charmant en bijdehand en deed haar best maar een echt kijkcijferkanon zal deze quiz wel niet worden denk ik. Te bedacht en dat stuntelige gedoe met die trap is niks. Misschien in een andere vorm?

Volgende week komt er weer een aflevering, weer met bibliothecaressen maar het is me niet helemaal duidelijk of het dezelfde zijn. Nieuwe kans dus om te kijken als je het nog niet gezien hebt, maar je mist er niks aan. Even zappen langs Uitzending gemist kan ook prima.

12 people are talking about “Wel of geen stereotypes, deel 2

 1. Ik heb ook even gekeken, tot de bibliothecaresses in beeld waren geweest en toen geloofde ik het verder wel. Wat me opviel was dat de andere stereotype groepen veel stereotyper waren, die corpsballen waren b.v. precies zoals ze horen te zijn en zoals ze ook in het wild voorkomen en van afstand herkenbaar zijn. Maar aan die bibliothecaresses zag ik niks bijzonders. Gewoon dames die ook b.v. huisarts konden zijn. Dat vond ik wel weer leuk, dat ze het toch blijkbaar bij dat programma niet aandurfden de dames te verplichten in een geruite rok te komen.

 2. @schrijver,
  Gezellige moeders dus… Dat bewijst maar weer eens dat bibliothecaressen helemaal niet stereotype zijn 🙂

 3. Ik snap eerlijk gezegd niet goed wat je bedoelt, is dat nou positief of negatief? ‘Gezellige moeders’ wat zijn dat precies? Zijn huisartsen altijd moeder? Dat bibliothecaresses stereotyp zijn heb ik overigens nooit geloofd!

 4. Schrijver,
  Ik vond het zo’n mooie typering “gezellige moeders” omdat hij aan de ene kant klopt, althans ik snapte heel goed wat hij daarmee bedoelde, en aan de andere kant helemaal niet klopt met het stereotype van de saaie bibliothecaresse.

  Huisartsen kunnen moeder zijn en ze kunnen ook een gezellige moeder zijn maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik denk dat bibliothecaressen relatief vaker een gezellige moeder zijn dan huisartsen. En dat slaat dan zowel op dat gezellig als op dat moeder.
  Weet niet of dit mijn verhaal verduidelijkt of juist niet. In elk geval zie ik “gezellige moeders” als een constatering, niet als iets negatiefs of positiefs.

 5. Begrijp ik nu goed dat ‘gezellige moeders’ een term van de kandidaat was? Die heb ik dan gemist, want ik heb maar heel even gekeken. (Of ik heb niet goed opgelet.) Dus ik dacht dat jij hem bedacht had… Ik blijf het een raar etiket vinden en ik denk ook niet dat het beter bij bibliothecaresses dan bij huisartsen (vrouwelijke uiteraard) past.

 6. Ja, die typering kwam van een de corpsballen. Hij bedoelde daarmee de zes bibliothecaressen die in de studio waren. Het was zijn antwoord op de vraag “wat vind je van de bibliothecaressen?”. En dat vond ik heel treffend, het paste in elk geval beter bij de bibliothecaressen dan bij de zonneconsulentes.

 7. Ik zou me persoonlijk wel een beetje beledigd gevoeld hebben als zo’n cb me zo typeerde, maar goed, ik zou over hen misschien ook niet veel aardigs kunnen verzinnen…

 8. Dank voor het verslag. Was toch wel beetje benieuwd. Vragen in dat soort programma’s gaan alle kanten op en dat kan zwaar in je voor- of nadeel werken.

 9. Edwin,
  Ik vond dat ik het aan mezelf verplicht was om een verslagje te maken. Altijd alles serieus nemen, ook domme quizjes.
  Heb overigens uit betrouwbare bron vernomen dat de bibliothecaresses het nog lang volhouden in deze quiz…

 10. Festina,
  Ik heb deze week niet meer gekeken: vond één keer wel genoeg. Zal volgende week weer een poging doen en op de kippenboeren letten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.