Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Bloggen of televisie?

10 februari 2009 | 3 Comments

[vodpod id=ExternalVideo.781801&w=425&h=350&fv=]
Een paar weken geleden maakte Christiaan Weijts zich in de Groene Amsterdammer boos over het feit dat Nico Dijkshoorn niet meer alleen dicht op internet maar ook wekelijks  in het tv-programma De wereld draait door. Volgens Weijts gooit hij hiermee zijn cultstatus te grabbel en is het een kwestie van tijd voordat Nico ook deel gaat uitmaken van de literaire kliek in café De Zwart.

Nou ken ik Nico nog uit de tijd dat hij kon schrijven zonder bril en ik weet zeker dat hij hoogstens in café De Zwart komt om in het bier van A.F.Th. van der Heijden te spugen. Maar het is interessant om te zien waarom Weijts zich zo opwindt. Volgens hem was Nico’s werk dichten twee-punt-nul, online, live en interactief, de nieuwe-media-variant van de troubadour die gelegenheidsverzen uit zijn mouw schudt op dorpspleinen en in kroegen. Dit is dichten waar pretentie noch papier aan te pas komt.

Weijts ziet het als een soort verraad dat Nico nu op tv komt, volgens hem zoekt hij (als representant van de nieuwe media) erkenning bij de oude media. De route naar roem loopt van blogger naar boekcontract, van YouTube naar MTV en van reaguurder naar De wereld draait door. Nieuwe media blijken allerminst een nieuw epicentrum te zijn vol users en producers die nooit meer een voet buiten de virtuele realiteit zetten; ze bewijzen juist hun status van cultuur in de marge, waaruit van tijd tot tijd iemand kan bovendrijven.

Daar zou Weijts best wel eens gelijk in kunnen hebben , en wat is daar mis mee? Een dichter (schrijver, kunstenaar) woont misschien in sprookjes op een lekkend zolderkamertje en wordt door niemand begrepen maar volgens mij wil iedereen toch het liefst gehoord worden. Je wil erkenning, liefst van een zo groot mogelijk publiek. Dus het lijkt me heel logisch dat als zo’n publiek zich aandient, je die kans grijpt.

Weijts vertolkt de stem van de teleurgestelde 2.0-er: internet zou ooit de oude media wegvagen maar in plaats daarvan slokken de oude media de nieuwe op. Waar blijft die nieuwe wereld? Volgens mij is dat niet zo simpel: zoals ik denk dat het boek zal blijven bestaan, ondanks de opkomst van internet, zullen de oude media ook blijven bestaan. Er wordt minder gelezen, minder tv gekeken en meer op het internet gedaan. Het bestaat wat mij betreft allemaal naast elkaar en beïnvloedt elkaar. De term cultuur in de marge klinkt nogal sneu,maar hij klopt feitelijk wel. Dat er wekelijks tientallen mensen op woensdagavond achter hun pc zaten te wachten zodat ze als eerste de gedichten van P. Kouwes konden lezen is natuurlijk fantastisch, maar als hij ze op tv voorleest zien 1 miljoen mensen dat. Dan lijkt de keuze me niet zo moeilijk. Het verandert weinig aan de inhoud, alleen de vorm is anders.

De troubadour staat niet meer op één dorpsplein maar op een heleboel dorpspleinen tegelijkertijd, volgens mij zijn de verhalen nog hetzelfde.

3 people are talking about “Bloggen of televisie?

  1. Ha Tenaanval,
    Kan het zijn dat dit stuk gisteravond om een uur of 12 nog korter was? Of was ik toen te slaperig? Het staat me bij dat het toen nog eindigde met ‘wat is daar mis mee?’ In elk geval heb je het, als je het langer hebt gemaakt, voor mij verduidelijkt, want gisteren begreep ik het niet (maar ik was ook erg moe) en nu wel geloof ik.
    Het incrowdgehalte is spannend: heb je dat spugen zelf gezien? Interessant!
    Ik geloof niet dat verhalen altijd hetzelfde blijven als ze voor een groter publiek verteld worden. Ik denk dat dat er achter zit: teleurstelling omdat je denkt dat er concessies gedaan worden. Dat hoeft niet zo te zijn, maar het dreigt toch altijd meer als je bij de tv werkt dan als je individueel iets op internet doe. Al dreigt daar Google natuurlijk weer.
    Je gedichten voor 1 miljoen mensen voorlezen die er niks van snappen geeft misschien wel minder voldoening dan als er 10 mensen echt van houden.
    Maar ik wil best een miljoen lezers op mijn blog hoor…
    Groet, schrvrdzs

  2. Ha schrijver,
    Ik weet niet hoe slaperig jij om 12 uur was, maar het zou best kunnen dat het stuk toen korter was. Heeft te maken met het embedded filmpje en de blogtekst die je vanaf de fabchanelsite kunt plaatsen. Een soortgelijk probleem had ik twee weken geleden met dat stuk over bibliothecarissen die aanbeden moeten worden.
    Je hebt waarschijnlijk wel gelijk dat een verhaal beïnvloedt wordt door het publiek. Maar dat zou pas erg zijn als je je verhaal al bij voorbaat aanpast aan het publiek, als je dingen weglaat of ofvlakt omdat je bang bent voor de reacties. Ik krijg niet de indruk dat dat hier het geval is.

    Dat spugen is overigens mijn eigen fantasie..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.