Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

We beginnen een omroep

12 januari 2009 | 21 Comments

TV bookshelf  Originally uploaded by jasoneppink

Voor degenen die niet altijd alle commentaren lezen: in mijn vorige post verzuchtte ik dat ik zo graag eens iets visionairs wilde horen vanuit de branche. En prompt kwam Ria met een antwoord: ze stelt voor om een omroep te beginnen. Voor de volledigheid neem ik haar tekst even over:

Ik stel voor dat we van het bibliotheek bestel het omroepbestel ingaan. Als GeenStijl het kan en Gordon en Sörensen en Piep (da’s er één voor de dieren) kunnen bibliotheken dat ook. Voor 1 april 2009 zijn er 50.000 leden nodig die allemaal € 5,76 moeten betalen. Dat moet toch lukken. Desnoods verklaren we allle bibliotheekleden tot aspirantlid. Dan moet de minister ons als officieele omroep erkennen; we krijgen zendtijd en doen gewoon leuke dingen op tv. We zouden in elk geval eindeloos kunnen voorlezen voor ouderen.Quizzen worden we de natuurlijk de beste in. En we kopen Andre Rieu in. En in de ondertiteling van films houden we rekening met leeshandicaps. Na een aanloopje worden het echte programma’s, maar alles mag anders: het gaat even om het idee. Als omroep ben je namelijk iets en iemand in dit land, je wordt Bn’er, je bent kind aan huis bij Matthijs, Jeroen en Paul en misschien mogen we wel in de nieuwe Uri Geller show. Als omroep kun je namelijk gewoon onzin verkopen en er nog voor betaald worden ook. Da’s nog eens wat anders dan bloedserieuze saaie bibliotheken die vooral een ‘2 stuks fruit/2 ons groente’ gehalte hebben. Goed voor je, maar wie houdt zich eraan? Maar zoals je al schreef, geen avonturiers en visionairs in onze branche, maar het was even leuk dromen.

Laten we nou eens even verder dromen, want zo beginnen alle grote projecten. Het kan nog, we hebben nog tot 1 april en van de minister mag het. Volgens mij voldoen we aan de criteria want we vertegenwoordigen een achterban die nog geen kanaal heeft (twee boekenprogramma’s is echt veel te weinig, en ze zijn nog heel beperkt in hun bereik ook) en we kunnen natuurlijk makkelijk verschillende genres opnemen in onze programmering. Ria heeft al een voorzetje gedaan voor de programmering en ik heb ook nog wel wat ideetjes:

– we claimen meteen de uitreiking van de NS Publieksprijs en de Ako prijs.

– we beginnen een Man bijt hond-achtig programma waarin mensen vertellen over wat ze lezen, gelezen hebben of willen gaan lezen.

– we laten de Shanachie boys een reis door Nederland maken, elke week een bericht vanuit een bibliotheek in het land.

– we nemen OBA live natuurlijk over, hebben we meteen ons radiodeel gevuld.

– we beginnen een glamourprogramma, met de laatste nieuwtjes en roddels uit de wereld van het boek. Want die komt er erg bekaaid vanaf bij de RTL Boulevards en zo.

– elke dag een gedicht. Van een levende dichter.

– een woonprogramma hebben we ook zo gevuld: we laten Martijn Krabbé elke week een bibliotheek verbouwen binnen drie dagen. Lezers kunnen hun eigen bibliotheek voordragen (mogen dan ook meehelpen met de verbouwing) en aan het eind van de serie kunnen de kijkers per sms stemmen welke verbouwing het best gelukt is.

Joost Zwagerman krijgt zijn eigen late night talkshow waarin hij eindeloos zijn kijk op het leven mag verkondigen aan de hand van de wereldliteratuur.

– de films die we uitzenden zijn uiteraard allemaal verfilmde boeken.

– en een leesclub natuurlijk. Als Oprah het kan kunnen wij het ook.

En dan heb ik het nog niet eens over de programmering voor de jeugd! Appeltje, eitje lijkt me. Als de VOB zich nou alvast verdiept in hoe die zendmachtiging aangevraagd moet worden doen wij de rest wel. We schakelen alle bibliotheekblogs, Hyves, Facebooks etc. in voor het verzamelen van ideeën en het werven van leden en dan moet dat volgens mij lukken.

Nu alleen nog een naam. Iemand een suggestie?

21 people are talking about “We beginnen een omroep

 1. Dames,
  Een strak plan! Ik doe graag mee als het mag. Is Eppo vNtS al benaderd? Lijkt mij de man met de juiste ervaring en de juiste instelling.
  Hoeveel mensen werken er in Nederland in een bibliotheek?
  Groet, schvrdzs
  p.s. Zelf zou ik ook graag Adriaan van Dis erbij hebben en die roddels liever niet, maar dat werken we nog wel uit…

 2. @Edwin:
  dat klinkt wel heel erg duf. En dus veel te vooroordeelbevestigend 😉
  @Wowter:
  ik kende blib.tv niet. Heb even gekeken maar volgens mij is dat net de verkeerde doelgroep: wij willen juist wel in de gevestigde orde.
  @Schrijver:
  Van Dis wil niet meer op tv, maar misschien als we het héél lief vragen? En die roddels moeten juist wel, om aan te geven dat we voor elk wat wils bieden en niet (te) elitair zijn.

  Nog meer tips voor programma’s of namen?

 3. Ha Tenaanval,
  Je kunt ook niet-elitair zijn zonder roddels!
  Er zijn ook veel niet-elitaire boeken nl.
  Dat vragen aan Van Dis lijkt me typisch iets voor jou, zo lief als jij kunt lachen 😉
  Wanneer gaan we brainstormen?
  Eppo vNtS moet er wel bij denk ik, wat vind jij?
  Laten we voorlopig maar een werktitel kiezen, dan komt de echte naam vanzelf wel een keer.
  Dromerige groet, schrvrdzs

 4. I’m your man. Heb al 1000 ideeen op de plank liggen! Worden ze vaak alleen maar beter van!

  Karen B.

 5. Yes we can, Eindelijk!!! LOL
  Ben al bezig met de eerste opnames voor en door leesdocumentaires van VMBO – BBL/K leerlingen.
  Planning eindmontage: mei. Maar als we 1 april de lucht in moeten kan eerder ook hoor!
  Enne… cultuur is ook muziek en kunst. The sky is the limit.

 6. helemaal goed dit. Bij mijn eerste ledenvergadering in 2006 van de VOB heb ik dit ook al voorgesteld. Het zou niet meer dan terecht zijn. Aspirantlid maken mag niet helaas, want ieder moet er apart voor tekenen (en betalen) maar het zou niet moeilijk moeten zijn. Kortom, wie gaat wanneer werven op welke wijze…..?

 7. Wat heerlijk al dat enthousiasme!
  Mijn acties beperken zich de komende twee weken tot de dingen die ik digitaal kan afhandelen want ik ben vrij. Vandaar dit goede idee (of eigenlijk Ria’s idee) want goede ideeën komen altijd als je ergens anders mee bezig bent.

  Maar daarna kunnen we de eerste vergadering plannen. DOK en ProBiblio hebben we dus al binnen, van de VOB heb ik nog geen reactie gekregen. Iemand daar nog contacten?
  Vanaf morgen zit ik een paar dagen in Zeeuws Vlaanderen, eens kijken of er in de tussentijd nog goede programmavoorstellen komen.

 8. Wat een geweldig idee om de bieb weer midden in de samenleving te krijgen. Hoort, zegt het voort.
  Elke week een kunstenaar die een alternatieve boekenkast maakt, een boeken/cultuurprogramma voor en door de jeugd.
  Een bibliothecaris make-over 😉
  Nederland leest wordt dan echt massaal.
  Maar hoe gaan we van dromen naar daden?

 9. Ik wil graag Tommy Wieringa erbij voor de interviews. Ik schrijf het maar even op voor ik het weer vergeet…
  We moeten ook gaan twitteren (vrees ik), want dat schijnt Obama ook geholpen te hebben.
  Als het niet lukt (maar het lukt natuurlijk wél) hebben we in elk geval al voorpret.
  Die make-over is ook leuk!
  Van dromen naar daden: hand in hand kameraden! (Al moet we maar even niet naar de club van dit lied kijken.)

 10. Kijk alvast op http://www.biebspod.nl voor kleine filmpjes die Jeffrey van Livecast en ik maakten in opdracht van De Bibliotheek (.org) voor hun gefilmde jaarverslag 2008.
  Filmpje 16 = Boris die leert lezen met de bieb.
  Die krijgt ook zendtijd wat mij betreft.

 11. GROOT IDEE!!
  Schouders eronder. Eerst plan de campagne, én invloedrijke en originele partners zoeken (buiten de branche!)die bibliotheken warm hart toedragen.
  Zendtijd voor kinderen, zijn ze meteen mediawijs.

 12. Lieve lezers,

  vanaf 1 november heeft bibliotheek Alkmaar een uur zendtijd bij RTVAlkmaar, met schrijvers en dichters uit de regio. De presentatie wordt gedaan door ondergetekende en Bert van het live radioprogramma van de OBA. We zitten al tot eind februari volgeboekt met schijvers OMDAT ER GEEEN PODIUM IS!!!!!! Ik vind het een fantastisch idee en doeer ook wat betreft de invulling graag aan mee. Wij hebben in dat uur ook een muziektip van een kenner en boekentips, ook van ondergetekende. Omdat ik samen mettheo de Ruiter veel ervaring heb met life radio was dit voor mij een uitgelezen kans om mijn ervaring weer even op te frissen. Ik denk zeker dat een OMROEP levenskansen heeft en wil mijn energie daar graag in stoppen. Wij zijn te beluisteren op 103.3 FM Agnes Klitsie

 13. Beste tenaanval en andere zielsverwanten,

  Prima idee, ik werk graag op een of andere wijze mee. Kan ik mijn omroepervaringen weer eens zinvol inzetten!
  Qua programmering lijkt mij een brede aanpak strategisch handig en passend bij de OB. Kan in de naam niet iets van ‘publiek’ zitten? OB en publiek domein of publieke thema’s horen bij elkaar!
  Wanneer treffen we elkaar??
  Tot ziens, Marijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.