Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Wat voor omroep dan?

20 januari 2009 | Comment

Batgirl was a librarian Originally uploaded by library_mistress

Na al die enthousiaste reacties op een stukje dat ik vorige week schreef omdat ik niet kon slapen kan ik natuurlijk niet meer gewoon doorbloggen over interessante onderwerpen die ik in de krant (of ergens anders) lees. Heb even de tijd genomen om na te denken over hoe we hiermee verder kunnen, ik ben er alleen nog niet helemaal uit. Ik schrijf dit blog op persoonlijke titel maar dit lijkt me iets dat ik het beste vanuit mijn werk (bij ProBiblio) kan oppakken. Ik zit nu nog steeds thuis (laatste week van mijn vakantie) maar volgende week zal ik eens informeren wat de baas hiervan vindt.

We hebben nu dus zowel de VOB als drie mensen met omroepervaring aan boord en volgens mij voldoende draagvlak want dit is de post met de meeste reacties van mijn hele blog. En de best gelezen post ook.

Voordat we echt actie gaan ondernemen moeten we wel eerst helder hebben wat voor soort omroep we willen worden. Of liever gezegd: wat wordt onze doelgroep? Gaan we uit van onze kernfuncties en proberen we dan voor elk wat wils te bieden? Gaan we ons richten op laaggeletterden? Of op een andere bibliotheekdoelgroep? Gaan we alleen programma’s over boeken en lezen maken of richten we ons op een breder cultureel gebied? En informatieve programma’s? Maken we die ook? Worden we dan een educatieve omroep? Of worden we juist iets voor een heel breed publiek en gaan we lekker op onze hurken zitten?

Hebben we wel een eigen gezicht? Want er bestaat natuurlijk al zoiets als de RVU voor educatie, de VPRO voor cultuur en de Tros voor op de hurken. Bij wijze van dan… Of zullen we gewoon uitgaan van wat we zelf leuk en belangrijk vinden? Worden we gewoon een soort Llink. Maar ja, die verliezen al die leden weer snel lijkt het.

Kortom: de vraag waar de branche al heel lang mee worstelt: wie zijn we eigenlijk? En dat is nog maar de eerste vraag die beantwoord moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.