Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Wat voor bibliotheek?

23 oktober 2009 | 7 Comments

T-shirt bibliotheek

 

In de Van Baerlestraat in Amsterdam zit (tegenover het Stedelijk Museum) al sinds jaar en dag een kledingzaak. Geen erg opvallende zaak: keurige kleding, erg keurig want dit is Amsterdam Oud-Zuid.

Sinds een klein jaar profileert Linhard zich met zijn T-shirt bibliotheek. Toen ik dat voor het eerst ergens las leek het niet erg serieus: in de winkel verzamelden ze T-shirts en dat was interessant want elk T-shirt vertelde een verhaal. Op hun website las ik er later meer over maar het bleef nog steeds erg vaag: een bibliotheek was natuurlijk ook duurzaam en zo, maar het leek meer een gimmick dan iets anders.

Laatst zag ik vanuit de tram dat ze hun bibliotheek nu echt in de winkel presenteren: tijd voor een fotootje en een blogje. Maar inmiddels is hun site aangepast: de bibliotheek staat er prominent op maar er wordt geen toelichting meer gegeven. Zag wel dat ze hun eigen Hyves hebben, maar die lijkt te zijn gemaakt rondom de heropening van de winkel.

Dus nou weet ik nog steeds niet wat ze nou precies bedoelen met een T-shirt bibliotheek. Ze profileren zich er wel mee want het staat nu op hun etalages maar ze leggen niet uit wat het is. Zouden ze de afdeling waar ze T-shirts verkopen gewoon een andere naam hebben gegeven? Want ik neem aan dat ze de T-shirts niet uitlenen, maar gewoon verkopen. En gebruiken ze de term bibliotheek dan alleen om de winkel een beetje op te leuken?

Of zouden ze daar oude t-shirts verzamelen en bewaren? Gedocumen-teerd en gecatalogiseerd en bewaard voor de eeuwigheid? En welke T-shirts dan? Kan iedereen daar een oud T-shirt naar toe brengen of mag je alleen iets inleveren als je er ook iets koopt? En krijg je korting als je een T-shirt inlevert? Als ze echt de verhalen willen bewaren die bij de T-shirts horen, hoe doen ze dat dan? En worden die verhalen dan ook ergens beschikbaar gesteld?

Of is het toch meer een zaak van duurzaamheid? Maar hoezo dan duurzaam? Worden ze toch uitgeleend? Of worden ze hergebruikt? Maar hoe dan? Gaan ze retour naar de textielindustrie? Of naar de kringloopwinkel? Vast niet, want dan zouden ze zich geen bibliotheek noemen.

Veel vragen maar geen antwoorden. Hoe langer ik erover nadenk hoe intrigerender het wordt. Wat ik nog het interessantst vindt is dat een commercieel bedrijf de term bibliotheek zo interessant vindt dat ze zich eraan verbinden. Dus met ons imago valt het misschien nog wel mee.

 

Naschrift: Schrijverdezes wees me op een artikel in Het Parool waarin wordt uitgelegd dat ze geen T-shirts uitlenen en waar het volgende wordt gezegd: Maar het idee van bibliotheek uit zich meer in de oneindige keuze: die heb je in een bieb ook. Wij hebben oneindig veel kleuren, modellen, materialen. Ze willen ook een stukje geschiedenis in de winkel brengen met boeken en tijdschriften die over geschiedenis gaan. Ja, ja…

7 people are talking about “Wat voor bibliotheek?

 1. Wel jammer dat je eerst zei dat die zaak zo keurig was… (ik bedoel m.b.t. dat imago).
  Ik denk dat er weinig anders opzit dan dat je eerdaags eens persoonlijk gaat kijken hoe het zit met die t-shirts. Ik gok erop dat ze ze inderdaad uitlenen.

 2. Fout gegokt, zie hier. Daar staat o.a. dit:
  ‘Maar het idee van bibliotheek uit zich meer in de oneindige keuze: die heb je in een bieb ook.’ Dus met dat imago zit het wel goed 😉

 3. Sorry, nog een keer. Die link van Het Parool werkt niet, je gaat dan naar de hoofdpagina. Als je daar t-shirtbibliotheek linhard invult in het zoekvenster kom je bij een artikel met de kop ‘winkelvandeweek’.

 4. Ha schrijver,
  Wat goed! Dat artikel zocht ik, gisteravond ben ik wel een half uur bezig geweest maar het lukte me maar niet. Zie nu dat ik niet in “de site” had moeten zoeken maar in “de krant”.
  Bedankt.

  Trouwens, wat is er mis met keurige winkels?

 5. Met keurige winkels is niks mis! Maar ik dacht dat voor jou ‘keurig’ in dit geval een beetje het gevoel van ’truttig’ moest overbrengen.
  Ik had niet eens bij Het Parool gezocht, want ik wist natuurlijk niet dat daar iets over die winkel ingestaan had. Ik tikte gewoon iets op Google in en vond het meteen. Ik verbaasde me er al over dat jij het niet gezien had, maar je deed dus gewoon te moeilijk…

 6. Grappig, 30 jaar geleden al kocht ik t-shirts bij Linhard – toen lagen ze al netjes op soort en op kleur. Dus niets nieuws zou ik zeggen, alleen dat ze het een nieuwe naam hebben gegeven.
  Uitlenen? Mmmm, in Zuid zeker door zo’n keurige winkel… (moet er eigenlijk niet aan denken, sokken nog minder)

 7. Laika,
  Grappig. Ik ben zelf in al die jaren nooit verder gekomen dan de etalage. Te keurig. Maar misschien moet ik nu toch eens een kijkje binnen nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.