Wat leest Halbe Zijlstra?

Naar aanleiding van de column in het NRC waarin gemeld wordt dat het laatste boek dat de nieuwe staatssecretaris van cultuur gelezen heeft van Tom Clancy is, wees Ingmar mij op deze site: What is Stephen Harper Reading?
De site hoort bij een initiatief van de schrijver Yann Martel (ja, die van Life of Pi). Stephen Harper is de minister-president van Canada en Martell stuurt hem sinds april 2007 elke twee weken een boek. Een door hem gesigneerd boek, met daarbij een brief waarin hij uitlegt waarom hij dit betreffende boek stuurt. Hij begon deze actie omdat hij Harper ooit ontmoette en geen hoogte van hem kon krijgen. Who is this man? What makes him tick? Hij leek niet erg geïnteresseerd in de aanwezige kunstenaars. But he must have moments of stillness. And so this is what I propose to do: not to educate—that would be arrogant, less than that—to make suggestions to his stillness. De titels en de brieven publiceert hij op deze website. Hij is inmiddels toe aan boek 92. De lijst met titels is zeer gevarieerd: Tolstoi, Agatha Christie, Voltaire, Sagan, Shakespeare en Coetzee maar ook De kleine prins en Max en de Maximonsters. Heel interessant om te zien. Martel krijgt heel af en toe een reactie, al is die zelden inhoudelijk, maar hij houdt vol. Er is zelfs een boek uitgegeven met zijn eerste 50 brieven aan Harper.
Zou zoiets ook voor Halbe Zijlstra te maken zijn? Want we kunnen wel misprijzend zeggen dat Clancy geen cultuur is, maar hij leest dus wel. Volgens eigen zeggen is lezen zijn hobby, naast luisteren naar Heavy Metal muziek. Nu is het zaak om hem duidelijk te maken dat lezen meer is dan een hobby: dat lezen je leven verrijkt, dat het je wereld groter kan maken, dat het leerzaam is en soms voor een welkome vlucht uit de werkelijkheid kan zorgen.
Ik heb al eens een open brief aan de Minister-President geschreven, dus een brief naar de staatssecretaris moet zeker kunnen. Maar alleen een brief is dit keer niet voldoende, juist het actief toesturen van boeken vind ik zo’n mooi gebaar. Ik denk dat leestips van een militante bibliothecaris niet erg serieus genomen worden op het ministerie, daar hoort meer statuur bij. Maar hoe dan? Een schrijver met het kaliber, de toon en de gedrevenheid van Martell zie ik in Nederland niet zo snel. Maar misschien kunnen de gezamelijke openbare bibliotheken een poging wagen? Iets voor het SIOB? Of gewoon als “wilde'” actie? Heeft iemand tips? Qua actie maar ook qua titels?
Het NRC had vorige week al een leeslijst voor Marc Rutte, van onmisbare non-fictie boeken, als branche met leesbevordering zo hoog in het vaandel vind ik dat we een literaire lijst moeten maken. Wat vinden jullie? Ik coördineer het een en ander graag…
Ik vind het een beetje aanmatigend, eerlijk gezegd. Laat die man toch lekker Clancy lezen. Maar misschien bedoel je het iets minder serieus dan het lijkt?
Ik ben benieuwd wat het oplevert Janine. Ik heb ook nog een blog in mijn hoofd die later deze week een keer verschijnt.
@schrijver
Ik bedoel het wel degelijk serieus. Ik zeg niet dat hij geen Clancy mag lezen: juist niet, lekker laten lezen, ik ben juist blij dat hij leest. Maar door lezen alleen als hobby te zien doe je het te kort. Lezen kan veel meer zijn dan een hobby en ik hoop dat te laten zien door hem te wijzen op interessante boeken.
Ook vanuit strategisch oogpunt: op een hobby kun je gemakkelijk bezuinigen.
@Ingmar,
Ben benieuwd…
Ik heb niks tegen volksopvoeding, maar dit vind ik toch eerder betutteling. Waarom zou lezen niet ‘slechts’ een hobby mogen zijn? Ik ken slechtere. Je hoeft toch niet overal wat van op te steken?
Van mij geen tips dus 😉
Moeten hem trouwens ook niet meteen wat muziekstukken en films geadviseerd worden? En heeft hij wel de juiste smaak m.b.t. schilderijen? ’t Wordt nog een hele klus vrees ik…
Heb je trouwens gezien dat de reacties die Martel krijgt op de toegezonden boeken nog “niksiger” zijn dan de brief die jij van Balkenende kreeg?
@Schrijver,
Het is geen kwestie van de juiste smaak, het gaat om inzien dat lezen meer kan zijn dan alleen maar een tijdverdrijf. En iedereen heeft zo zijn eigen uitleg van wat je overhoudt aan een bepaald boek, maar dat is nou juist het mooie.
Wij (de bibliotheken) zijn van de boeken, niet van de schilderijen. Hem wijzen op mooie schilderijen doen de musea zelf al: ik ben er van overtuigd dat er al een afspraak met de Nederlandse Museumvereniging, of op zijn minst met het Rijksmuseum in zijn agenda staat.
@Ingmar,
Ja, dat zag ik. Heb je de reactie van Obama ook gezien? Bepaald niet niksig…
Van mij ook geen tips. Voor zover ik weet, hebben bewindslieden alleen in hun vakanties gelegenheid om iets anders dan staatsstukken, kranten en opiniebladen te lezen. Het zal Zijlstra nog moeite kosten om Clancy vóór het kerstreces uit te lezen.
Nu lees ik zelf nooit (meer) fictie maar ik zou hem toch graag “Bij nader inzien” van Voskuil willen laten lezen.
Al weet ik niet of hij lang genoeg aan zal blijven om het helemaal uit te krijgen.
@Irene,
Ik heb niet de illusie dat de staatssecretaris mogelijke leestips ook echt (allemaal) gaat opvolgen. Het gaat me vooral om de toelichting op de titels zoals Martell die schreef: waaróm is dit boek zo interessant/leuk/grensverleggend? Om op zo’n manier duidelijk te maken hoe literatuur/ lectuur invloed kan hebben.
@Ton,
Fijn, de eerste tip is binnen….
Ideetje?
Het menselijk genie, Streven naar het ultieme in kunst en wetenschap door de eeuwen heen.Charles Murray.
Dan krijgt hij een idee hoe hoog de lat ligt.
@Aafke7,
Bedankt voor de tip. Dit boek ken ik niet, maar het ging mij eigenlijk om fictie en dit klinkt erg non-fictie achtig. Wel interessant overigens.
Ik wil even teruggrijpen naar een jeugdklassieker ‘De koning van Katoren’ van Jan Terlouw. Wie weet steekt hij er nog wat van op…
@ Rianne,
Dit is al een oud stuk hoor, uit de tijd dat Halbe Zijlstra staatssecretaris was. Ik twitterde er over omdat ik elke keer als ik de naam Stephen Harper hoor denk “What is Stephen Harper reading?” Het is een soort reflex.
Maar Jan Terlouw is wel een klassieker ja.