Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Wat je nog meer in een bibliotheek kunt lenen behalve een boek

2 oktober 2015 | 2 Comments

.. als je in de Verenigde Staten woont dan. Daar kun je in veel bibliotheken ook andere dingen lenen dan boeken. En dan bedoel ik geen dvd’s of speelgoed, maar bakblikken, gereedschap of muziekinstrumenten. Bij die drie voorbeelden kun je nog redelijk eenvoudig een verklaring verzinnen, maar bij promdresses, cowbells en rocks heb ik daar meer moeite mee. Dat ligt ongetwijfeld aan mij want die Amerikanen hebben daar vast een heel goede, praktische reden voor. Amy Shaw heeft de meest bijzondere dingen verzameld en ik neem haar overzicht hier graag over.

Fascinerend vind ik dat altijd, ik schreef eerder over die bibliotheek met de bakblikken. In Nederland doen we dit soort dingen volgens mij nauwelijks. Het enige wat me te binnen schiet is de bibliotheek van Muiden, die leende ooit verkleedkleren voor kinderen uit. Geen idee of ze dat nog doen. Maar dit is in elk geval een mooi lijstje.
unusual things

2 people are talking about “Wat je nog meer in een bibliotheek kunt lenen behalve een boek

  1. Leuke post. Toevallig ben ik net terug uit the States en heb ik (ook toevallig) een bezoekje gebracht aan de bibliotheek in Chinatown/Los Angeles. Eén van de 70 van de stad LA. Ik had daar een bijzonder leuk gesprek met de manager en het was opvallend hoeveel overeenkomsten er waren (natuurlijk geen geld,geen geld en nog eens geen geld). Bibliotheken mogen daar -tenminste in de staat California- zelf privé fondsen aanschrijven en hier ook reclame voor maken. Bovendien faciliteren zij ook nog een aantal overheidsdiensten vanwege de laagdrempeligheid. Denk hierbij aan een loket voor Obama care.
    Misschien ook wel een toekomstbeeld voor de nederlandse bibliotheken. Gemeenten en bibliotheken vinden elkaar meer en meer.

  2. Het lijkt me een goede zaak als gemeenten en bibliotheken elkaar steeds meer vinden.
    Voor zover ik weet kunnen bibliotheken in de Verenigde Staten ook actief fondsen werven door een voorstel in te dienen bij de gemeente voor meer subsidie, daar kan de bevolking dan over stemmen. Dat zorgt voor een heel andere dynamiek met de politiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.