Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Wat je boeken over je zeggen….

17 januari 2012 | 3 Comments


In de rubriek Raad maar Raak op het blog van Stories Guy plaatst Pieter Offermans een  foto van boeken en cd’s uit een privécollectie en vraagt hij  zijn lezers om te raden wie of wat voor soort persoon er bij die collectie hoort. In de aflevering van vorige week mocht ik mijn boeken tonen.

Erg leuk om te doen: nadenken over wat voor boeken je daarvoor wil gebruiken. Wat wil je van jezelf laten zien en hoe? En het is nog leuker om de reacties te lezen, om te zien wat andere mensen in die boeken zien. Heel verrassend ook: blijkbaar heb ik de literaire smaak van man van middelbare leeftijd. Maar wat vooral opvalt is dat iedereen vanuit zijn eigen achtergrond kijkt: de bibliofiele Neerlandicus vindt mijn keuze maar cliché, het gemeenteraadslid denkt dat ik interesse heb in politiek en de ex-expat denkt dat ik veel reis voor mijn werk. En dat is logisch, zo werken die dingen, iedereen kijkt door zijn eigen bril naar de wereld. Wel vraag ik me af hoe mensen er bij komen dat ik in mijn vrije tijd wandel of dat ik elke dag naar DWDD kijk.

De mensen die gereageerd hebben kennen mij niet, op die ene anonieme reactie na dan waarvan ik een sterk vermoeden heb van wie die afkomstig is (iemand met veel meer verstand van muziek dan ik).  Omdat het toch een soort puzzel is, zo’n foto, heb ik een paar boeken uitgekozen als aanwijzing, maar die snap je natuurlijk alleen als je mij een beetje kent. Misschien heb ik het te moeilijk gemaakt en had ik toch die biografie van Hotz (Oegstgeest) en de Sevenumse vertaling van Twan Huys moeten opnemen, maar dat vond ik er te dik boven op liggen. Dan hadden mijn collega’s het onmiddellijk geraden. En er hadden meer mensen moeten reageren die mij een beetje kennen. Durfden de mensen die ik ken niet te reageren of hebben ze het niet gezien? Misschien had ik er meer reclame voor moeten maken..

Het is een leuk raadspelletje, op Stories Guy’s blog kun je de toelichting op mijn keuze lezen. Een goed idee om op deze manier iemand in beeld te brengen. Dank je wel, Pieter, dat ik mee mocht doen.

3 people are talking about “Wat je boeken over je zeggen….

  1. Wat een beetje voorkennis al niet doet 🙂 Had dus weinig twijfels, maar je huidige muzieksmaak verbaasde me wel een beetje 😉

    Ja, ik was dus die anonieme reactie (per ongeluk), dus je foto was goed samengesteld, zei voldoende over jezelf.

  2. Ja, dat dacht ik al…..
    En over die muzieksmaak: ik koop gewoon weinig cd’s en Pieter had nadrukkelijk om cd’s gevraagd dus dat was nog moeilijk. Rowwen Héze vond ik te makkelijk, maar kan die cd van Jools Holland en Tom Jones de test ook niet doorstaan 😉 ?
    Wel geruststellend dat jij het meteen door had. Was mijn keuze toch duidelijk genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.