Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Waarom kunst belangrijk is #3

16 februari 2011 | 1 Comment

Helaas bestaat de site niet meer, waar ik in dit stukje naar verwijs. Ik schreef het 10 jaar geleden en in die tijd kan er veel veranderen. Het stukje laat ik wel staan, maar de link naar die website heb ik weggehaald. (nawoord 6/12/21)

Al die mensen die op mijn blog terecht komen omdat ze op zoek zijn naar het antwoord op de vraag waarom kunst belangrijk is verwijs ik graag naar de site: www.waaromcultuur.nl. Daar zijn al een heleboel antwoorden verzameld. In redelijk abstracte termen wordt het belang van cultuur vanuit een heleboel verschillende kanten toegelicht. En er zijn allerlei handige citaten over kunst te vinden van filosofen, kunstenaars, journalisten en zelfs van voetballers.

Die site maakt wat mij betreft duidelijk dat op de vraag “Waarom is kunst belangrijk?” geen eenduidig antwoord te geven is. Kunst betekent voor iedereen iets anders maar voor iedereen betekent het wel iets. Iedereen is wel eens getroffen door een heel mooi beeld en bijna iedereen is wel eens ontroerd geraakt door muziek. Of dat nou door een cantate van Bach is of door Waarheen, waarvoor van Mieke Telkamp. En of iemand nou een schilderij van Bob Ross boven zijn bankstel heeft hangen of een sculptuur van Joep van Lieshout in zijn tuin heeft staan is een kwestie van smaak. Waar het om gaat is dat je het bijzonder vindt, dat het je raakt. Of het je nou troost, of juist onrustig maakt of dat je simpelweg geniet van het mooie plaatje, dat is voor iedereen anders. En dat is nou juist het mooie van kunst. Iedereen mag er iets anders mee doen.

Een mens is geen machine. Geen robot, geen zak vlees met botten er in, maar een mens heeft ook nog zoiets als gevoel en emoties, spiritualiteit desnoods. Gevoel voor schoonheid hoort daar zeker bij. Ieder mens heeft soms behoefte aan iets moois, iets dat je weg laat dromen uit het hier en nu. Al is het maar een plaatje van een blote vrouw aan de muur van een gevangeniscel. En dan zit je al heel snel in het gebied van de kunsten. Want is een fotograaf van de Playboy nou een kunstenaar of niet?

Maar in deze ongenuanceerde tijden lijken we dat maar al te graag te willen vergeten. Dat kunst voor iedereen is. Al is het dan voor iedereen anders. Natuurlijk kun je discusieren over of film wel of geen kunst is. En of Kluun wel of niet tot de literatuur gerekend mag worden. Daar verdienen heel veel mensen hun brood mee, met die discussie. Maar dat doet niks af aan het feit dat iedereen een idee heeft van hij of zij kunst vindt. En of dat nou wel of niet overeen komt met wat de wetenschap of de krant of de buurvrouw daar van vindt doet er niet zo toe.

Andy Warhol schijnt gezegd te hebben: Art is anything you can get away with. Vind ik wel een mooi uitgangspunt. Dus zullen we ophouden met zeggen dat kunst niet belangrijk is?

One person is talking about “Waarom kunst belangrijk is #3

  1. Interessant om hier te lezen over kunst. Ik denk ook dat kunst belangrijk is omdat er een boodschap en verhaal achter zit. Het is waardevol wanneer iemand zich door middel van kunst kan uitdrukken vind ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.