Waarom heeft de bibliotheek zo weinig lef?

Gedurende twee weken maakt de Franse Ikea reclame op 4 metrostations in Parijs door echte bankjes en schemer-lampen op de perrons te plaatsen. Leuke actie. En dan vraag ik me onwillekeurig toch af waarom bibliothe-ken vaak zo moeilijk doen over dit soort acties. En nou zal ik niet wéér over de strand-bibliotheek beginnen, want dat was wel zo’n beetje de uitzondering die de regel bevestigde. Daar hebben we bewezen dat je boeken (soms) best kunt uitlenen zonder beveiligings- of registratiesysteem. Want ze komen gewoon terug, en met het zand tussen de bladzijdes valt het ook wel mee.
Maar buiten het strand is er nog weinig ruimte voor “iets geks”. Het is vaak niet eens een kwestie van geld, maar van instelling en van keuzes maken, van iets willen, van lef hebben. “Daar hebben we geen personeel voor, het is al zo lastig om de roosters rond te krijgen tijdens de vakanties, wat levert het eigenlijk op, het past niet in ons programma”. Klinkt allemaal niet onredelijk, maar het zijn allemaal drogredenen, smoesjes om niet je nek uit te steken en eens iets anders te proberen. Want voor iets leuks is het vaak niet zo’n probleem om personeel te vinden, maar dan moet je het wel eerst vragen. En als je echt wil kun je iets zo presenteren dat het toch in een programma past, maar dat vergt wel enige creativiteit en goede wil. En als je elke activiteit alléén maar afrekent op het aantal bezoekers dat komt opdraven of het aantal nieuwe leden dat het bonnetje invult dan bouw je de mislukking wel in.
Maar daarmee maak je dus nooit een knaller. Doe eens gek, droom eens en neem eens risico. En ja, het is belastinggeld en daar moet je goed mee om gaan. Maar denk eens wat verder: wat doet zoiets voor je imago, wat voor imago wil je hebben richting de politiek en de gemeente? En een goed imago zorgt ook weer voor ledenbehoud, en hoe bereken je dat dan? Kom op, niet zo bekrompen. Kijk eens verder dan je eigen bureau en je eigen kantoortje, wees eens creatief!
Mooi pleidooi om af te wijken van de gebaande paden. Ben het helemaal met je eens. Geldt overigens ook voor archiefinstellingen. Die zijn wellicht nog terughoudender dan bibliotheken als het gaat om ludieke acties.
Heb je al een idee? Ik ben wel benieuwd! Op het strand vind je overigens geen ‘doorsnee van de bevolking’ volgens mij.
Goeie!!!!!! Zou zo meedoen!
@Remco en Einna,
Bedankt voor het compliment.
@schrijver,
Dit was meer een algemene hartekreet, niet met een specifiek voorbeeld in gedachten. Maar de tegenwerpingen die ik noem heb ik vorige week toevallig wel allemaal in dezelfde vergadering gehoord. Daarbij ging het overigens maar over een klein projectje, onvergelijkbaar met de strandbibliotheek.