Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Waarom een bibliobus?

6 mei 2008 | 3 Comments

   Bibliobus                                Originally uploaded by bibliobussen 

In het kader van munitie leveren voor het gevecht hierbij een paar redenen waarom een bibliobus zo’n prima voorziening kan zijn, niet alleen voor een kleine kern.

Een bibliobus is mobiel en flexibel. Lijkt een open deur maar dat is wel zijn kracht. Gaat de school die zo intensief gebruikt maakt van de bus verhuizen? De bus verhuist gewoon mee. Openen ze een dependance? Dan gaat de bus daar ook gewoon een uurtje naar toe. Wil de gemeente een extra dienstverlening voor ouderen? Dan gaat de bus toch voor de bejaardensoos staan? Maar je moet wel goed nadenken over hoe en waar je hem inzet.

De bus is kleinschalig en levert een dienstverlening op maat. De medewerkers van de bus kennen hun klanten heel goed en kunnen daarom veel persoonlijke aandacht besteden aan de lezers. Dat doen ze zonder daar een ingewikkeld businessplan of communicatieschema voor gemaakt te hebben maar omdat ze dat belangrijk vinden en liefde voor hun vak hebben.

Ondanks die kleinschaligheid heeft de bibliobus een groot aanbod. De collectie in de bus is niet statisch maar constant in beweging: er wordt veel uitgeleend (en dus ook veel teruggebracht) en omdat ze onderdeel van een groter geheel is is de collectie ook groot en actueel.

Soms is de bibliobus de enige openbare voorziening in een kern of wijk en dus de enige plek waar het mogelijk is om elkaar op “neutraal terrein” te ontmoeten. Daarmee vervult de bibliobus ook een ontmoetingsfunctie en biedt ze ruimte aan de gemeenschap.

Zo, dat mocht ook wel eens gezegd worden…

3 people are talking about “Waarom een bibliobus?

 1. Goed gesproken, Tenaanval.
  Ik hoop dat deze geluiden ook terecht komen bij degenen die uiteindelijk beslissen.
  Zijn er cijfers over het gebruik van de bus? Ik bedoel b.v. hoeveel mensen uit een dorp waar de bus komt zijn lid en dat dan in verhouding tot het percentage leden in een plaats waar een vaste bibliotheek is? Zou je aan zulke cijfers iets kunnen hebben als argument? Ik realiseer me dat aantallen in dit geval niet alles zeggen, maar ze kunnen misschien aantonen dat de bus in een kleine gemeenschap een grotere rol speelt dan de bibliotheek in een grote plaats.
  Groet van schrijverdezes

 2. Ha schrijver,
  Natuurlijk zijn er cijfers over het gebruik van de bus. En alhoewel die nogal verschillen per standplaats zijn er over het algemeen procentueel gezien minder mensen lid van een bus dan van een vaste vestiging.
  En dat is soms de reden om een busstandplaats op te heffen. Maar wat mij betreft mag je die cijfers helemaal niet met elkaar vergelijken. Want een bus heeft veel minder openingsuren in een kern dan een vaste vestiging en hij kost ook veel minder. Een gevalletje appels en peren wat mij betreft.

 3. Ha Tenaanval,
  Het is me duidelijk. Je zou zeggen dat de vergelijking dan toch ook gemaakt kan worden, maar dan wel gecorrigeerd voor de factoren die je noemt. Er zijn uiteraard ook andere argumenten dan alleen geld (welzijn, behoud dorpsgemeenschap e.d.).
  Ik geloof overigens dat je appels en peren best met elkaar kunt vergelijken, maar dat is iets anders.
  Groet van schrijverdezes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.