Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Waarom bibliothecarissen aanbeden zouden moeten worden*

22 januari 2009 | 9 Comments

Radical Militant Librarian  Originally uploaded by Andrea Mercado

Vandaag precies een jaar geleden schreef ik mijn eerste postDit weblog is ontstaan in het kader van de 23 dingen maar ik bedacht al bij het maken van het blog dat ik hier misschien wel meer mee zou gaan doen dan alleen die 23 dingen. Ik wist nog niet precies wat maar een veelzeggende naam leek me wel belangrijk. Dit is wat ik toen over die naam zei: ik heb voor een strijdlustige naam gekozen omdat ik vind dat bibliothecarissen zich veel te vaak in een hoek laten drukken en zich veel te bang laten maken. Nergens voor nodig want bibliotheken zullen er altijd zijn en bibliothecarissen zullen altijd nodig zijn. En zelfs als je daar als bibliothecaris aan twijfelt moet je dat niet hardop zeggen, want als wij al niet in onszelf geloven zullen anderen dat al helemaal niet doen 

Ik had zo’n vaag idee om allerlei opruiende stukjes te gaan schrijven, om die ingekakte bibliothecarissen eens wakker te schudden maar ook om ze een hart onder de riem te steken. Dat is er niet echt van gekomen helaas.

Mijn zwerftochten over het web hebben me geleerd dat er al een aantal van die blogs bestaan, in de Verenigde Staten vooral. Daar heeft het vak van bibliothecaris een heel andere status. Een heel andere achtergrond ook. Een van de blogs die ik onlangs ontdekt heb is die van de Library Avenger, laat je niet misleiden door de trouwfoto die op dit moment op de voorpagina staat. Hier maakt ze wat mij betreft het ultieme statement, ik wou dat ik dat verzonnen had (waarom bibliothecarissen aanbeden zouden moeten worden). En hier legt ze ook heel mooi het verschil uit tussen bibliothecarissen en bibliothecarissen, tussen een diploma hebben en heel goed zijn in je werk. Vooral interessant voor Schrijverdezes die zich nogal eens zorgen maakt of ze wel een bibliothecaris is. Jaloersmakend. Scherp geformuleerd, heel herkenbaar en opwindend wat mij betreft.

Ze is niet de enige met dit soort blogs, de Lipstick Librarian is iets meliger maar soms ook heel leuk en via Naughty Kitty vind je nog eens een leuk plaatje. Dat soort blogs mis ik zo in Nederland. Dat zelfbewuste, die volle overtuiging van het nut van het werk, die humor. Ik wou dat ik het kon. Misschien, als ik heel veel oefen, kan ik beetje in de buurt komen…

*Voor Schrijverdezes

9 people are talking about “Waarom bibliothecarissen aanbeden zouden moeten worden*

 1. Schrijver,
  Je bent te snel! Ik ben nog bezig, maar dit is de handigste manier om een foto van Flickr te uploaden. En er kwamen wat telefoontjes tussendoor. Maar er komt nog een uitleg bij de titel….

 2. Zal ik deze commentaren weghalen als de tekst er staat? Om die domme indruk weg te nemen? Ook van mij kant, want nu valt op dat ik dus blijkbaar twee uur nodig heb om een stukje te schrijven….

 3. Teteretèt!
  Gefeliciteerd met dat eerstejaar!
  Ga door! Met oefening wordt het schrijven steeds beter, laat het maar dodelijk scherp worden. Hak om al dat dorre hout zodat er straks alleen striemende statements overblijven van jonge sterke zelfbewuste bibliothecarii

 4. Ha Tenaanval,
  Wat mij betreft mag je het laten staan, maar het is aan jou. Ik doe zelf meestal langer dan 2 uur over mijn stukjes en daar schaam ik me niet voor. Wat betreft het eerst publiceren van de foto, dát kan handiger denk ik: eerst opnemen in je eigen map ‘mijn afbeeldingen’ o.i.d., dan kun je er daarna mee doen wat je wilt.
  Groet, schrvrdzs
  p.s. Je stuk moet ik nog beter lezen, maar dat komt nog.

 5. Ha Tenaanval,
  Mijn Engels is niet zo goed, dus ik weet niet of ik alles begrepen heb van je verwijzingen. Wat me opviel is dat ‘bibliotheekwetenschap’ in Amerika blijkbaar een universitaire studie is. Dat draagt natuurlijk wel bij aan status en zelfbewustzijn van de bibliothecarissen aldaar.

  Ik vind dat je het afgelopen jaar heel goed geslaagd bent in het schrijven van ‘aanvallende’ stukken en ik vind je blog een van de interessantste en verrassendste die ik ken. Ik geef toe dat ik er niet zo erg veel ken, maar toch… Ga voort op de ingeslagen weg zou ik zeggen.
  Groet, schrvrdzs

 6. Ha ten Aanval

  via schrvrdzs kom ik op je blog. Gefeliciteerd (alsnog) met je jubileum! Je schrijft geweldig leuke stukjes, verrassend en scherp. Ik lees ze met veel plezier, dus ik blijf je volgen.
  Zelf schrijf ik alleen maar over cultuur in Hengelo, met zoveel mogelijk bibliotheek activiteiten in de spotlights. Een soort sluikreclame dus, of nog beter… ideeële reclame vlgs scgrvdzs.
  Groetn
  Wies

 7. WoWter, Schrijver en Wies:
  Bedankt voor jullie felicitaties en aardige woorden. Voorlopig blijf ik nog wel even schrijven, ik vind het veel te leuk om me af en toe eens lekker op te winden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.