Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Verhalen uit de Airport Library #25 We zijn dicht

10 september 2014 | 2 Comments

DSC02185Vanochtend was het zo ver: de Airport Library is onttakeld. Omdat Schiphol aan het verbouwen is moeten we weg, want op de plek waar wij zitten wordt iets van de beveiliging of de douane gebouwd. Dat weten we al een tijdje, dat we weg moeten. Eerst zouden we in juni moeten vertrekken maar dat werd een paar keer uitgesteld. Tot vandaag dus.

Bij het uitruimen van de kasten zelf kon ik niet aanwezig zijn vanwege andere verplichtingen, maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om op die allerlaatste dag helemaal niet aanwezig te zijn. Dus ik ben toch nog even langs gegaan, ik was nog net op tijd om een paar foto’s te maken. De collega’s waren in twee uurtjes klaar. Dat was wel even anders bij het inruimen, vier jaar geleden: daar zij we wel een hele dag mee bezig geweest. En in de dagen daarna ben ik nog regelmatig met een paar tasjes richting Schiphol gegaan omdat we nog wat extra materiaal hadden dat we daar wilden neerzetten. Maar toen waren we ook met minder mensen. En afbreken gaat altijd sneller dan opbouwen. Op de Facebook pagina van de Airport Library zie je een fotoreportage van de ontmanteling. Daar kun je zien wat voor treurig gezicht dat is, die lege kasten die we achter lieten.

Ondanks die treurige kasten waren er mensen die gewoon plaats namen in de lege airport library: voor sommige mensen is de bibliotheek niet meer dan een paar makkelijke stoelen. Maar gelukkig was er ook een echtpaar dat tamelijk bezorgd vroeg of we toch wel weer terug zouden komen. Mijn standaardantwoord is “ja, we komen terug. In september 2015 volgens de huidige planning.” Hoe en wie het precies gaat doen is nog niet duidelijk. Maar de kans is klein dat het dan weer een bibliotheek wordt die er namens de branche staat, want er is op dit moment geen openbare bibliotheekorganisatie meer bij betrokken. En wat de rol van de huidige airport librarians zal zijn is ook nog niet duidelijk. Maar voorlopig houden we hoop.

2 people are talking about “Verhalen uit de Airport Library #25 We zijn dicht

  1. Ha Jeanine, Goed nieuws die datum van Sept. 2015. En fantastisch dat we in de TUDelft Library (in co-creatie met een Delfts studenten(talen)project) een Free language library kunnen gaan inrichten die is geinspireerd op een vergelijkbare gedachte die ook aan de Schiphol-collectie ten grondslag ligt: een kast met Nederlandse literstuur in allerlei talen vertaald. Dank voor steun bij nadenken daarover en samenstelling daarvan! Wij gaan de fakkel mee brandende houden en hopen zo op afstand te kunnen bijdragen aan jullie “wederopstanding”

    Marion Vredeling, programmamanager TU Delft Library

  2. Ach, wat jammer. En toch niet echt een safe gevoel, want wat eenmaal weg is…. In het verhaal springt er een ding uit voor mij: als er een doorstart komt is die niet aan de bibliotheekbranche te danken. Dat is natuurlijk zeer pijnlijk en doet mij weer realiseren of er eigenlijk nog wel zoiets bestaat als een branche?! Al die ploeterende organisaties, watertrappend met hun vingertjes in de lucht. Wat is een nu een mooier visitekaartje voor eigentijds bibliotheekwerk dan een Airport Library?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.