Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Verhalen uit de Airport Library #21 Weer een tentoonstelling

28 september 2013 | Comment

DSC01885DSC01884DSC01888 DSC01889Na de tentoonstelling over Jip & Janneke heeft het Letterenfonds onlangs een tentoonstelling ingericht van de twee meest vertaalde Nederlandse romans van dit moment: dat zijn Het diner van Herman Koch en Boven is het stil van Gerbrand Bakker.

Het diner is vertaald in 33 verschillende talen en is uitgekomen in 37 verschillende landen. Naar aanleiding van het persbericht dat uitgeverij Anthos ter gelegenheid van deze tentoonstelling uitbracht vonden een aantal wijsneuzen, waaronder het Literatuurplein, het nodig om te benadrukken dat het dagboek van Anne Frank toch echt in veel meer talen vertaald was dan Het diner. Maar dat is het punt niet van deze tentoonstelling: het is geen wedstrijd, maar een poging om hedendaagse Nederlandse schrijvers onder de aandacht van een internationaal publiek te brengen. En trouwens: Anne Frank hadden we al gehad.

De tentoonstelling bestaat uit verschillende exemplaren van vertalingen, uit de collectie van de bibliotheek van het Fonds. Het is grappig om te zien dat de omslagen van de originele uitgave soms overgenomen worden (vooral dat van Koch) maar soms ook niet. En om te zien wat er van wordt gemaakt als de uitgever niet voor het origineel kiest. Het superhollandse plaatje op het omslag van Boven is het stil is in sommige landen vervangen door iets abstracts of iets wat je pas begrijpt als je het boek gelezen hebt. Meer foto’s van de tentoonstelling zijn te vinden op Facebook.

Overigens maak ik hier graag reclame voor de vertalingendatabase van het Letterenfonds. Die biedt een schat aan informatie over vertalingen van Nederlandse auteurs. Ik maak er dankbaar gebruik van bij de collectievorming van de Airport Library, hoe kan ik er anders achter komen welke Nederlandse auteurs de laatste jaren in het Bulgaars vertaald zijn? Hartstikke handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.