Verhalen uit de Airport Library #13: de @airprtlibrarian op Twitter
De bovenste tweet gaat over een vermeende Twitteraccount van het Orly vliegveld in Parijs. Daar is wel erg weinig actie. Dat in tegenstelling tot Schiphol, volgens de onderste tweet.
Ik heb het even terug gezocht: die onderste tweet gaat over iets wat in september vorig jaar gebeurde. Precies vijf maanden geleden dus. Maar het heeft blijkbaar wel indruk gemaakt. Een van de doelen van het Twitteraccount van de Airport Libary is om contact met bezoekers te maken en dat is hier dus gelukt. Omdat de bibliotheek alleen maar toegankelijk is voor reizigers die via Schiphol naar een niet-Schengen land reizen (en dus niet voor niet-reizigers of voor passagiers binnen Schengen) bereiken we maar een beperkt publiek. En omdat er maar een heel klein gedeelte van de tijd een bibliothecaris aanwezig is, is het lastig om met de bezoekers te communiceren. Via Twitter doe ik daar wel een poging toe.
Ik gebruik Twitter vooral om te vertellen over wat er in de bibliotheek gebeurt en om me in het gesprek te mengen als ik zie dat er op Twitter iets over de Airport Library gezegd wordt. De meeste mensen reageren niet op mijn reactie en als ze dat wel doen is dat vaak heel verbaasd. Niet naar mij, maar naar hun volgers: “zeg ik iets over de bibliotheek en dan reageert de bibliothecaresse opeens”. Maar soms ontstaan er hele gesprekken en er zijn een aantal vaste reageerders.
Ik gebruik Twitter ook om Nederlandse kunst en cultuur te promoten. Zo heb ik via Twitter al eens aan een Amerikaanse steward uitgelegd hoelang geleden het was dat we in Nederland een koning hadden, met een Franse pianist getreurd over hoe jammer het was dat Simeon ten Holt net overleden was en aan een Ghanees fotomodel uitgelegd dat we ook een filmpje van Vlisco in onze collectie hebben. Dat was niet de bedoeling toen ik er mee begon, maar het is wel erg leuk.
Overigens heeft Orly geen eigen Twitteraccount, het gaat hier om een nep account. Er is een gezamelijk account voor alle Parijse vliegvelden: Aéroports de Paris. En ja, de meeste buitenlanders schrijven Schiphol zonder die tweede H. Is blijkbaar een heel lastige naam.