Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Inspiratieboek voor de boekhandel

inspiratieboek kbDe Koninklijke Boekverkopersbond heeft een Inspiratieboek uitgebracht met als ondertitel De boekverkoper als lokale held. Een boek met tips en voorbeelden die boekhandels inspiratie moeten bieden om een lokale held te worden.

Het is een mooi (digitaal) boek geworden. Met veel aandacht voor het creëren van de gunfactor en aan marketing. En aan het zijn van een lokale held natuurlijk, want: Klanten waarderen het om persoonlijk contact te hebben.  De lokale helden zijn: boekhandels die actief en enthousiast bezig zijn hun naam te verbinden aan de lokale gemeenschap.

De Lokale Held is eigenlijk een vorm van marketing. Ook voor uw boekhandel kan het succesvol zijn. Het vergt een investering van alle medewerkers, maar de resultaten zijn er dan ook naar. Want daar draait het in de boekhandel uiteindelijk natuurlijk allemaal om: hoe verkoop je zoveel mogelijk boeken.

Opvallend is de nadruk die ligt op authenticiteit. De geinterviewde “lokale helden” zijn allemaal  boekhandelaren die “hun eigen ding doen” zoals boekhandel Schimmelpenninck in Amsterdam of Van den Ven uit Soest. Dat is wel logisch, want aansluiten bij wat er lokaal leeft gaat nou eenmaal beter als je niet vastzit aan een opgelegd marketingstramien.

De vergelijking met de bibliotheeksector maken jullie zelf maar,  jullie weten inmiddels wel hoe ik over het retailconcept van de bibliotheek denk. Dit inspiratieboek bewijst in elk geval nogmaals dat de boekhandelaren op hun schreden aan het terugkeren zijn. Weg van de grote concepten die ervoor zorgen dat alle winkels op elkaar lijken en terug naar het kleine en naar het eigen gezicht.

Het boek is alleen voor leden, dus lach even lief naar iemand die lid is van de Koninklijke Boekverkopersbond, dan krijg je misschien (ook) een kopietje.

Welkom Willem

willem IVOp deze historische dag kan ik (als monarchist) natuurlijk niet anders dan een diepe buiging maken voor Koning Beatrix. En Koning Willem-Alexander van harte welkom heten met een plaatje van zijn voorganger Koning Willem III.

Dit schilderij van Nicolaas Pieneman hing in het oude Rijksmuseum altijd op een vrij prominente plek. Weet niet waar het nu hangt, maar ik neem aan dat het bij de opening wel weer een mooi plekje krijgt.

Hoop dat de nieuwe koning ook zo’n mooi portret van zichzelf laat maken