Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Toch een omroep?

29 maart 2009 | 6 Comments

televisietoestel

In januari vroeg ik me af waarom de bibliotheekbranche niet een omroep begon, onder het motto: als Geen Stijl en Piep het kan dan kunnen wij het zeker.

Sinds die tijd hebben de Telegraaf en Geen Stijl al 50.000 handtekeningen verzameld en bleef het stil op dit blog. Achter de schermen ben ik wel degelijk bezig geweest maar pas vorige week heeft dat tot iets concreets geleid. Ik zal jullie de weg ernaar toe besparen, maar het resultaat is dat we als branche toenadering hebben gezocht tot Omroep C. We zitten per slot van rekening allebei in de wereld van cultuur en we willen allebei meer of meer hetzelfde. Het verschil is dat bij Omroep C heel veel mensen rondlopen met ervaring in omroepland en wij eigenlijk alleen over onze onvolprezen Eppo (v.N.t.S) kunnen beschikken.

Omroep C is driftig op zoek naar nieuwe leden want ze zitten nog niet aan de 50.000 dus die stonden niet onwelwillend tegenover ons verzoek. Zeker omdat wij een achterban vertegenwoordigen van 2,5 miljoen potentiële leden. Er zijn afspraken gemaakt met Omroep C dat wij betrokken worden bij de programmering van de omroep als we voldoende leden aandragen. Er is een speciale pagina voor bibliotheekleden waarop ze lid kunnen worden: ze krijgen dan volgend jaar een tientje korting op hun lidmaatschap (wordt betaald door Omroep C dus dat kost de bibliotheek niks). Elk lid dat via deze pagina binnenkomt zorgt voor invloed van onze kant.

Via de VOB zijn alle bibliotheekdirecteuren in Nederland benaderd en nou hoop ik maar dat ze ook massaal meedoen. Het is besproken op de laatste ledenvergadering van de VOB en ik heb begrepen dat de reacties gematigd positief waren. Vanwege de tijdsdruk verloopt de communicatie met de leden via het web dus ik heb geen idee wie er wel of niet meedoen, op de verschillende bibliotheekwebsites die ik bekeken heb is niks te zien.

Ik ben inmiddels in mijn vriendenkring  aan het lobbyen want nu we er zo dicht bij zijn moet het idee ook slagen vind ik. Dus bij deze een oproep: wordt lid van Omroep C! Maar dan wel via de plaatselijke bibliotheek.

Het zou toch geweldig zijn als wij het verschil konden maken? Doe mee, we hebben nog drie dagen!

6 people are talking about “Toch een omroep?

 1. Heel mooi Tenaanval, maar natuurlijk veel te laat (vrees ik). Beetje symptomatisch voor de bibliotheekwereld (idem).
  Als het nu niet lukt moet het volgend jaar lukken.
  Maar ik ga het in elk geval nu regelen (via pas van huisgenoot).

 2. Schrijver,
  Als het nu niet lukt moeten we weer 5 (!) jaar wachten en dat vind ik te lang. Niet zo pessimistisch, we hoeven maar 10.000 leden te werven. Dat moet toch lukken?

 3. Da’s maar 500 per dag! Pessimistisch ben ik van aard. Ik wist niet dat het maar om de 5 jaar kan. Huisgenoot sputterde, maar ik heb het toch gedaan.
  Gierige vraag: als het niet lukt, krijg je dan je geld terug?

 4. Weet ik niet. Denk het niet.
  Misschien schrijven ze het geld dan wel niet van je rekening af…

 5. Nee helaas. Ik heb géén idee wie er allemaal meedoet of hoe het gaat. Zal er nog een twittertje aan wijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.