Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

The librarian

27 januari 2009 | 3 Comments

Vaste lezers van dit blog verwachtten het misschien al maar ik heb vanavond de film The librarian: quest for the spear  gekeken op RTL 7. Toen die film in 2004 uit kwam was er enige opwinding vanwege Noah Wyle (in sommige kringen als erkend hunk beschouwd) die zoiets onspectaculairs als een bibliothecaris speelde maar het werd tamelijk stil nadat hij uit was. Nu ik de film gezien heb snap ik dat wel.

Het is een tamelijk middelmatige B-film waarin een hele slimme, hoogopgeleide, beetje onhandige jongen opeens bibliothecaris wordt van een bibliotheek waarin allerlei mythische en mythologische voorwerpen bewaard worden. Op zijn eerste werkdag wordt hij al op pad gestuurd om de speer van Longinus (zo heet hij in de ondertiteling, volgens mij beter bekend als de Heilige Speer) te zoeken. Heel stoer allemaal: hij springt uit een vliegtuig, steekt via een touwbrug een ravijn over, zakt een waterval af en beklimt de Himalaya. Het leukst is dat hij een hele mooie vrouwelijke assistente heeft die hem meerdere malen uit de penarie haalt.

Heel erg NIET rolbevestigend dus. Ook erg goed tegen de vooroordelen. Zouden we er meer van moeten hebben, van dit soort films. In het kader van de actie de bibliotheek is niet saai.

Bovenstaand filmpje is het slot van de film.

Onderstaand filmpje is het begin. Ook leuk.

3 people are talking about “The librarian

 1. Ha Tenaanval,
  in mijn blogje had ik al twee fragmentjes geplaatst.
  En gisteravond zapte ik er toevallig langs. Vond hem inderdaad nogal magertjes. En dan het eind met z’n moeder….. gelukkig maar dat die mooie blondine hem op de motor kwam redden. Ergens had ik gelezen dat de film een soort parodie was op de Indiana Jones films. En.. er zijn nog twee vervolgfilms gemaakt.
  Groetn Wies

 2. Ha Tenaaval,
  ‘De bibliotheek is niet saai’ lijkt mij de verkeerde slogan, omdat hij impliceert ‘al vindt u waarschijnlijk van wel’. Ik denk dat we het beter positief kunnen benaderen. Zoals AH ook niet zegt ‘AH is echt niet duur’, maar ‘Gewoon bij AH’. Een suggestie heb ik niet, daar zijn reclamebureaus voor (ik adviseer dat van AH), maar zoiets als ‘Beleef het in de bieb.’ Niet eens zo gek eigenlijk, zal ik patent aanvragen, of bestaat hij allang en heb ik hem daarvan?
  Heb je trouwens je baas al gesproken over de tv-plannen? Het schiet al op naar 1-4…
  Groet, schrvrdzs

 3. Ha Tenaanval,

  Toevallig ook een klein stukje van de film gezien. Een aardige opmerking vond ik wel: It is cool to be a librarian. Zo is het toch ook?

  Groet,
  Aagje M

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.