Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

The day after #LibCampNL12

1 april 2012 | 3 Comments

Wat was het leuk gisteren! Het eerste Nederlandse LibCamp is achter de rug en ik vond het zeer geslaagd, al ben ik natuurlijk bevooroordeeld. Ook het Cakecamp verliep grandioos. Deze foto geeft je daar een idee van: dit is ongeveer een derde van het enorme hoeveelheid zoetigheid die werd aangevoerd door de deelnemers.

Ik ga geen inhoudelijk verslag schrijven. Dat is denk ik ook niet mogelijk omdat de dag ging over het delen van informatie en ervaringen dus er zijn geen presentaties die kunnen worden samengevat of prezi’s die kunnen worden gedeeld. Maar ik kan wel kort beschrijven hoe de dag verliep. Het centrale gedeelte van LibCamp vond plaats in de grote zaal van het Kohnstammhuis op de 9e etage. Omdat ik me op de begane grond met de registratie van de deelnemers bezig hield weet ik niet precies wat boven gebeurde tussen 9 en 10 uur maar ik vermoed dat het uitpakken van de verschillende soorten gebak voldoende stof voor conversatie opleverde. Toen we om 10 uur begonnen was de sfeer in elk geval heel ontspannen en vrolijk.

Het LibCamp begon met een voorstelrondje: door het organisatiecomité maar vooral ook door de deelnemers. Alle aanwezigen (ongeveer 80) kregen de microfoon en stelden zichzelf voor. Naam, werkplek en vooral: wat kom je hier doen, waar wil je over praten vandaag.  Het werd een heel lang voorstelrondje maar dat was absoluut noodzakelijk omdat daar de basis voor de dag werd gelegd. Janneke Staaks en Eric-Jan Dol maakten tijdens het voorstellen aantekeningen en in de koffiepauze stelden zij op basis daarvan binnen 20 minuten een programma voor de dag samen (respect!).  We hadden 5 zalen tot onze beschikking en 4 verschillende timeslots, dus in totaal werden er 20 sessies gepland. Zodra het programma bekend gemaakt werd verdween iedereen in de sessies en de rest verliep daarna vanzelf. Ik heb twee sessies bijgewoond: Hoe krijg ik actieve klanten binnen de bibliotheek en De rol van de bibliotheek in het maatschappelijk debat. Van beide sessies had ik een heel andere verwachting dan wat het uiteindelijk werd maar ze waren allebei interessant. Er was geen voorzitter en toch liep het allemaal vanzelf. In de sessie over actieve klanten binnenkrijgen merkte de bibliothecaris van de mode-academie bijvoorbeeld op dat het wel erg veel over openbare bibliotheken ging en dat hij niet eens begreep wat wij met de term retail bedoelden maar  dat hij graag zijn eigen vraag op tafel wilde leggen. En zo nam het gesprek soepel een andere wending.

Want dat was ook zo bijzonder aan LibCamp: de uitwisseling met collega’s van andere disciplines. Op bibliotheekcongressen vindt er in het algemeen niet zo heel veel uitwisseling plaats tussen openbare bibliothecarissen en informatiespecialisten van bijvoorbeeld universiteiten maar nu ging dat geruisloos. Er werd veel gepraat en veel gelachen. Onder andere vanwege de hilariteit die ontstond door de spacecake die werd ingebracht onder de noemer: welk bibliothecaris durft hier een stukje van te eten?

Wat heeft het nu concreet opgeleverd? Veel nieuwe contacten en inspiratie voor de meeste deelnemers. Maar er is ook een initiatief ontstaan om weer een team te vormen als opvolger van Al@din en er is een actiegroepje gevormd dat zich buigt over de vraag hoe het bibliotheek-standpunt inzake ACTA binnen het politieke debat gebracht kan worden.

Op Twitter zag ik gisteren van verschillende niet-aanwezigen allerlei vragen voorbij komen (“zeg LibCampNL wat vinden jullie van…”) maar omdat we het veel te druk met elkaar hadden is daar volgens mij door niemand op gereageerd. Dit was nou echt een gevalletje van “had je er maar bij moeten zijn”. Een echt verslag komt er niet, de hashtag is inderdaad het verslag. Bert  heeft een impressie geschreven en ook Jeroen doet verslag van zijn ervaringen en ik verwacht nog wel een aantal blogpostjes. Jaap en Eric hebben voor This week in libraries verslag gedaan met o.a. interviews met Donna en mij. Verder zijn er foto’s te vinden bij CakecampNL, op Pinterest en op Flickr.

Waren er ook verbeterpunten? Ja: er was geen wifi, waardoor onze Vlaamse collega’s niet makkelijk het internet op konden en er niet live geblogd werd (al is het de vraag of voor dat laatste überhaupt tijd was) en een volgende keer is het verstandig om ook een plenaire afsluiting te organiseren. Maar verder was het een groot succes in mijn ogen. Niet in het minst door de fantastische medewerking van de Hogeschool van Amsterdam, nogmaals enorm bedankt daarvoor.

Voor herhaling vatbaar wat mij betreft, zo’n LibCamp.

3 people are talking about “The day after #LibCampNL12

  1. Helemaal mee eens, het was een prima dag! Veel dank aan de organisatoren en de sponsors.

  2. Volgende keer weer cake en dan geen lunch-het was veel te veel.Die twee appeltaartjes op de foto die heb ik maar vrijwel onaangetast mee teruggenomen, daar genieten we thuis nog van.Ik moet er niet aan denken als de vraag was geweest: neem wat te drinken mee.
    Inhoudelijk ijzersterke bijeenkomst,Jeanine beschrijft het heel goed.Volgende keer wel een moment van ontspanning inlassen, van flauwekul of creativiteit of beide.En verder hulde aan de on-organisatie, die er toch veel werk aan had!

  3. Pingback: BiblioFuture » Blog Archive » Praten over de toekomst op Librarycamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.