Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Thank you Matt Haig

25 januari 2013 | 1 Comment

DSC01184Soms kom je een artikel tegen waar je ontzettend blij van wordt. Met zinnen die je uit je hoofd wil leren zodat je ze naar willekeur kunt citeren. Of die je heel groot op de gevel van je bibliotheek zou willen schilderen en er al die kortzichtige politici met hun neus in wil wrijven. Maar dat kan natuurlijk allemaal niet, dus dan roep maar een paar keer op Twitter dat het zo’n goed artikel is en dan hoop je dat er meer mensen zullen zijn die het zullen lezen.

Maar in het kader van mijn elke-dag-een-blogje-experiment ga ik dat nu eens hier roepen, dat ik zo’n goed artikel heb gelezen. En omdat ik weet dat heel veel lezers van dit blog niet de moeite nemen om op een link te klikken ga ik hier de mooiste zinnen citeren. Dan weet ik tenminste zeker dat de grote lijn overkomt.

Het is een stuk op het blog van Booktrust, een Engelse leesbevorderingsclub (sinds 1921!). Onder andere de uitvinders van Bookstart (ja, Boekstart komt uit Engeland). Het is geschreven door Matt Haig, bekroond schrijver van boeken voor zowel volwassenen als kinderen. Hij schreef het stuk naar aanleiding van de National Libraries Day (dat ik overigens ook een briljant idee vind, kunnen we dat hier niet ook invoeren? In plaats van Nederland Leest bijvoorbeeld?). Onder de titel Libraries keep us human legt hij uit waarom bibliotheken onmisbaar zijn.

You see, nowadays we have the Internet as a useful place to store information – though we must remember, information and knowledge are not the same thing, and there is no search engine in the world with the warmth of a good librarian.  Onthou: “Informatie en kennis zijn niet hetzelfde en er is geen zoekmachine ter wereld met de warmte van een goede bibliothecaris.”

En over de opkomst van het ebook: I would say that there is more need to have a physical home for books than ever before. A library, you see, is much more than the sum of its parts. A library is an increasingly unique space in our modern world. Whether it is in a school, a university, or a town centre it offers an important retreat, an oasis of sorts.

It is one of the very few places left – online or offline – where we can go and feel that no-one is trying to sell us something. They are places we can go to retreat, sanctuaries of calm, of contemplation, of thought and study and mental escape. To say, well, we can get these books elsewhere is a bit like saying to the religious person, well, if God is everywhere then why go to church. Onthou: Zeggen dat je boeken overal kunt krijgen is als tegen een religieus iemand zeggen dat je niet naar de kerk hoeft omdat God overal is.

What I am saying is that to equate a library solely with the books it houses is like equating a football stadium with the quality of the grass and the number of seats. Onthou: Een bibliotheek gelijkstellen met boeken is als een voetbalstadion gelijkstellen met de kwaliteit van het gras of het aantal zitplaatsen.

En de uitsmijter: A library is not a shop. It is one of those special places that exist solely to enrich our lives and make us more human. Onthou: Een bibliotheek is een plaats die alleen bestaat om onze levens te verrijken en om ons menselijker te maken.

Dank je wel Matt Haig. Hier word ik nou blij van…

One person is talking about “Thank you Matt Haig

  1. Dag Jeanine, ik had al eens ergens gelezen “bose Menschen lesen nicht”, vergelijkbaar met dat lezen ons mensenlijk houdt, en wat betreft de uitspraak dat bibliotheken de enige plen zijn waar men je niets wil verkopen….dat kunnen we niet meer volhouden nu iedereen zich op de retail stort!!! Agnes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.