Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Stem op Karen!

27 september 2011 | 14 Comments

  De genomineerden waren al langer bekend en nu is de stembus van het prijzenfestival van Bibliotheekblad eindelijk geopend: we kunnen stemmen voor de persoonlijkheidsprijs. Sorry Jan en Marc, maar voor deze prijs komt wat mij betreft toch echt maar één persoon in aanmerking en dat is Karen Bertrams. Omdat Karen in een heleboel dingen goed is, behalve in reclame maken voor zichzelf doe ik dat nu maar even voor haar.

Want als iemand een persoonlijkheidsprijs verdient is het Karen wel. Ze is een echte persoonlijkheid: flamboyant en uitgesproken, als zij ergens binnenkomt wordt ze niet snel over het hoofd gezien. Niet alleen omdat ze zo groot is en zich altijd vrolijk en opvallend kleedt maar ook omdat ze onbevangen en met veel humor haar mening over zaken geeft.

Op de site van Bibliotheekblad schetst Wendy de Graaf al een mooi beeld van Karen en haar werkzaamheden. Wat in dat overzicht echter ontbreekt is haar internationale  ambassadeursrol. Niet alleen in Bologna, maar ook tijdens de talloze lezingen die ze in het buitenland geeft over het Nederlandse bibliotheekwerk. Hier zie je haar bijvoorbeeld in actie tijdens een symposium van het Goethe Instituut in Rome vorig jaar en dit voorjaar zat ze in Dublin. Daar vonden ze haar verfrissend en waren ze onder de indruk van haar ‘can-do’ attitude for libraries. Niet alleen in het buitenland maar ook in Nederland enthousiasmeert ze buitenlandse bezoekers, zoals hier in Heerhugowaard.

Karen denkt niet “out of the box” want ze heeft nooit in een box gezeten. Ze is de motor achter tientallen vernieuwende bibliotheek-projecten, inspiratiebron voor honderden jeugdbibliothecarissen  en onvermoeibaar promotor van het kinderboek. Ze maakt filmpjes zoals dit met jongens die reclame maken voor de bibliotheek IJmond Noord of dit onvergetelijke interview met Tobias.

Ze heeft 100 ideeën per minuut, is onorthodox, heeft een groot hart en ze is ook nog eens ontzettend aardig. Dus daarom heeft ze die persoonlijkheidsprijs meer dan verdiend. Ik stel voor dat iedereen die ooit geïnspireerd of geamuseerd is door een workshop van haar op haar stemt. En iedereen die ooit een programma voor het onderwijs van haar heeft uitgevoerd. Dat zijn dan bijna alle jeugdbibliothecarissen van Nederland want de ProBiblio programma’s worden in het hele land gebruikt.

Als al die mensen even hier stemmen kan haar die prijs niet meer ontgaan lijkt me.

14 people are talking about “Stem op Karen!

  1. Wat een mooie tekst. Als zusje van Karen: I couldn’t agree with you more, I couldn’t agree with you more.

  2. Karen is zo uniek en de allerbeste dus daar stem ik zeker op! dus de rest van nederland ook hoop ik, groet,

    tante inekes

  3. Natuurlijk heb ik op Karen gestemd! Zij is van grote waarde voor het bibliotheekwerk! Ik voel me bevoorrecht met haar samen te mogen werken. Elke keer weet ze me te raken met haar enthousiasme en ideeën, maar ook haar uithoudingsvermogen waardeer ik zeer. En wat ik heel bijzonder vind is dat zij bij samenwerkingsprojecten altijd de credits aan anderen geeft.

  4. My vote is natuurlijk voor La Bertrams. De enige die alroundinspireert. Weet oude en nieuwe bibliotheekfuncties als nieuw te brengen en tot leven te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.