Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Stationsbibliotheek

2 maart 2009 | 5 Comments

3 Train: Young reading couple Originally uploaded by tennisbi

Samen met mijn collega Dick van Tol ben ik al een paar jaar bezig met het onderwerp Stationsbibliotheek vanuit de gedachte dat je de lezer moet opzoeken. En waar wordt veel gelezen? Juist, in de trein.

Zoals gezegd zijn we al een paar jaar bezig want de NS was eerst niet zo happig maar er begint nu toch een beetje schot in de zaak te komen. Het gaat allemaal erg langzaam en vorig jaar hoorden we al dat we niet de eersten zouden zijn: goede ideeën komen op meerdere plaatsen tegelijk voor: in Madrid was al een metrobibliotheek geopend. Dick is zelfs gaan kijken en hij constateerde dat het prachtig was, maar toch heel anders dan wat wij wilden.

Op mijn tripje naar Kopenhagen ontmoette ik Inga Lundén, directeur van de bibliotheek Stockholm, en van haar hoorde ik dat zij ook bezig waren met een bibliotheek op een station. Daar ging het om een filiaal dat (min of meer toevallig) naar een nieuw gebouw gaat verhuizen waar ook het metrostation zit. Ze was erg geïnteresseerd in onze ideeën en we hebben na thuiskomst nog wat over en weer gemaild over onze plannen. En nou lees ik op Twitter bij Library Lingo dat het filiaal onlangs geopend is. Met enig doorklikken kwam ik zelfs een filmpje van de opening tegen. Helaas is mijn Zweeds niet goed genoeg om het allemaal te snappen maar het geeft een aardig beeld. Ik heb een ander blog gevonden met meer informatie over dit filiaal, zo weet ik nu dat ze op de oude locatie al 150 tot 160.000 bezoekers per jaar hadden. Niet slecht, ben benieuwd wat de nieuwe locatie voor dat bezoekersaantal doet.

Reisje naar Stockholm toch maar dan?

Ben vanochtend eens op twitter gaan rondkijken en dit was de eerste vondst die ik deed. Misschien moet ik het verzet ertegen toch maar opgeven.

5 people are talking about “Stationsbibliotheek

 1. Je leert er in elk geval van twitteren en dat in Nederland/Biebland alles altijd vijftig jaar later gebeurt 🙂

 2. Ik zou het wel aardig hebben gevonden als die directeur uit Stockholm, wetend dat jij geïnteresseerd bent in het fenomeen stationsbliotheek, je even zelf op de hoogte had gesteld. ‘Hun strijd, onze strijd, internationale solidartiteit’ werd vroeger in demonstraties wel geroepen… Daar moest ik ineens weer aan denken.

 3. @Ria,
  Ik blijf toch wel het gevoel houden dat wij een van de eersten zijn met een “echte” stationsbibliotheek. Dus niks 50 jaar later…
  @schrijver,
  Ik had wel een uitnodiging verwacht voor de opening inderdaad. Vooral omdat ze volgens mij een aantal van onze ideeën hebben overgenomen.

 4. In de Verenigde Staten, met name in Chicago, is in het verleden al eens een experiment geweest met een bibliotheek in het station, bij mijn weten zonder succes omdat treinreizigers veelal te gehaast bleken. Hopelijk zullen de ervaringen in Haarlem beter zijn. Jammer is wel de geringe openingstijden. De 5 keer dat ik sinds de opening op het Haarlemse station was bleek de bibliotheek steeds gesloten. Gedurende het weekend wanneer de meeste mensen minder haast is de bibliotheek zelfs helemaal dicht.
  Overigens blijf ik het betreuren dat een stad als Haarlem sinds jaren helemaal geen stationsrestauratie meer bezit.

 5. Hans,
  Heb je gezien dat ik ter gelegenheid van de opening een actueler stuk heb geschreven?

  Het idee achter de stationsbibliotheek was om nou eens niet weer iets voor iedereen te maken maar om je juist op een hele specifieke doelgroep te richten. In dit geval treinreizende forensen, en op hen zijn die openingstijden en de collectie afgestemd. Jij hoort dus blijkbaar niet tot de doelgroep, even plat gezegd. Ik begreep dat ze na 4 weken al ruim 200 leden hadden dus er is voldoende animo voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.