Sollicitatietips: wat je zeker niet moet doen
In het kader van “de boel opruimen voordat ik ga verhuizen” deel ik hier graag wat aantekeningen die ik het afgelopen anderhalf jaar gemaakt heb tijdens het lezen van sollicitatiebrieven bij verschillende sollicitatieprocedures. Soms las ik een brief waarover ik me nogal verbaasde maar dan las ik een uur later iets vergelijkbaars dus blijkbaar was dat voor sommige mensen veel minder raar. Van een hele middag sollicitatiebrieven lezen word je een beetje melig dus ik ben op een gegeven moment bizarre dingen gaan opschrijven. Dit is een selectie uit die aantekeningen.
Voor alle duidelijkheid: het gaat hierbij om vacatures op HBO-niveau, daarom vind ik dat bepaalde eisen vanzelfsprekend zijn. En deze tips gelden natuurlijk niet voor jullie: want jullie zouden dit nooit doen.
- Zorg voor je eigen e-mailadres. Het is heel verwarrend om een mail te krijgen van FransSmit@hetnet.nl die afkomstig blijkt te zijn van Hetty de Vries. Heel irritant als je de mail van Hetty de Vries probeert terug te vinden tussen die meer dan 60 reacties in de mailbox. Iets minder irritant maar wel tamelijk onprofessioneel is een mail vanaf een mailadres als FransenHetty@hetnet.nl. Hoe eenvoudig is het om een mailadres voor jezelf aan te maken? Al gebruik je die alleen maar voor je sollicitaties. Het zegt bovendien iets over je mediawijsheid als je geen eigen emailadres hebt. Dat past niet zo goed in het beeld van de mediawijze medewerker van de bibliotheek. (Je staat er van te kijken hoe vaak dit voorkomt)
- Richt de brief aan mij, want het staat in de advertentie dat je dat moet doen. Dus richt hem niet aan de directeur en zet er ook niet Geachte mevrouw, meneer boven maar richt hem gewoon aan mevrouw Deckers.
- Schrijf mijn naam goed: zo moeilijk is die nou ook weer niet.
- Als je tekst kopieert uit een ander bestand, zorg dan dat het lettertype en de vormgeving is aangepast. Ik snap best dat je niet iedere keer alles weer opnieuw verzint, maar dat hoeft toch niet zo op te vallen?
- Schrijf de naam van de functie waarop je solliciteert correct. Als ik een projectleider zoek moet je het niet projectmanager noemen en een bibliothecaris-specialist is geen educatie-specialist. Dat klinkt misschien een beetje spijkers-op-laag-water, maar wat mij betreft is dat een kwestie van zorgvuldigheid. Weet je eigenlijk wel waar je op solliciteert? Hoe goed voorbereid ben je als je zoiets essentieels verkeerd doet?
- Sollicitanten die een ontvangstbevestiging vragen in hun brief vind ik wantrouwend. En mensen die na één dag gaan bellen omdat ze zo’n ontvangstbevestiging ondanks hun vraag nog steeds niet gekregen hebben en dat vervolgens op hoge toon gaan eisen beginnen met een achterstand. Voor alle duidelijkheid: ik begrijp best dat je zeker wil weten dat je sollicitatie is aangekomen en wij versturen ook wel bevestigingen, het duurt soms alleen een paar dagen voordat we daar tijd voor hebben. Dus als je ons gaat opjagen komt dat niet erg sympathiek over.
- Een mailtje van één zin met alleen een CV neem ik niet serieus. Ik weet dat er mensen zijn die alleen naar een CV kijken, maar ik ben niet zo iemand. Ik wil ook een brief en een motivatie. Jij kunt niet weten of ik zo iemand ben die alleen naar CV’s kijkt, dus neem dat risico maar liever niet.
- Fijn om te lezen dat je het als kind heerlijk vond om weg te kruipen in een hoekje en helemaal kon verdwijnen in een boek en ook heel goed dat je nu vaak met je kind naar de bibliotheek komt om boekjes uit te zoeken. Maar dat bedoel ik niet als ik zeg dat ik iemand zoek met kennis van de openbare bibliotheek. Doe dat trouwens sowieso maar niet: boekjes zeggen tegen een bibliothecaris. Behalve als het over peuterspeelzalen gaat misschien.
- Als je mij persoonlijk kent mag je me bij mijn voornaam noemen en me in de rest van je brief tutoyeren. Anders niet. En met persoonlijk kennen bedoel ik dat we bij elkaar in de klas hebben gezeten, of collega’s zijn geweest. Dit is een officiële brief en daar gaan we niet te populair doen. Overigens zijn het meestal marketing of salesmensen die dat doen, bibliothecarissen zijn niet zo popie.
- Zorg voor een relevant CV. Ik begrijp dat je heel trots bent dat je vertaler geweest bent voor de Dalai Lama, maar daar hebben we in de bibliotheek niet zoveel aan. De naam van je lagere school hoef je daarentegen niet te noemen, ik geloof wel dat je die gehad hebt. Een uitgebreide opsomming van alle opnames waaraan je hebt meegedaan als achtergrondzangeres, inclusief de naam van de producer, is niet nodig. In dit geval was het zelfs een beetje verwarrend omdat een tv-opname als backing-vocal bij Bonnie St.Claire in hetzelfde rijtje stond als de ervaring als locatiemanager van een zorgcentrum.
- Verstuur je sollicitatie niet vanaf het mailadres van je huidige werkgever. (duh..)
- Lieg niet. “Afgelopen week heb ik telefonisch contact met u gehad” Echt niet! Als een man had gebeld om informatie te vragen over deze functie had ik dat echt wel onthouden.
Lekker makkelijk om te zeggen wat allemaal niet moet. Maar hoe moet het dan wel? Naast alle standaard dingen die gelden voor sollicitaties heb ik eigenlijk maar één tip: probeer je in mijn positie te verplaatsen. Ik ken jou niet en ik kan geen gedachten lezen dus leg uit waarom jij deze baan wil hebben en waarom ik jou moet aannemen. Zo simpel is het eigenlijk.
Haha, heel herkenbaar op alle punten! Een sollicitant had zelfs een geboortejaar in “haar” e-mail adres staan van haar man (die al gepensioneerd was). Ik heb haar hierop geattendeerd. Bij een andere vacature kwam ik haar naam en hetzelfde email adres weer tegen:-)
Wat ook leuk was: een sollicitatiebrief inclusief een als opmerking geschreven reactie van een dame aan wie de sollicitant zijn tekst had laten lezen: ‘heel goed, schat. kus x’
Geachte mevrouw Deckers, hoewel ik me in u en uw positie kan verplaatsen, het eens ben met de meeste kritiekpunten, valt het me wel op dat u zelf ‘ons’ tutoyeert. Zolang u mij niet kent, wens ik ook met u te worden aangesproken. U praat vanuit een luxe positie dat het aantal sollicitanten vele malen groter is dan het aanbod van banen. Mensen worden in groten getale ontslagen. Vaak na een lang dienstverband. Zijn niet meer gewend een sollicitatiebrief te schrijven. Het is ook niet makkelijk op te vallen in die grote stapel. Het zou bedrijven, die mensen ontslaan, sieren wanneer ze in ieder geval een workshop ‘hoe schrijf ik een sollicitatiebrief plus CV’ aanbieden. En niet te vergeten de bedrijven die noch een ontvangstbevestiging sturen noch de moeite nemen om uberhaupt iets te laten horen. U, mevrouw Deckers, wens ik succes bij het vinden van de juiste kandidaat.
Beste Marijke,
Sorry dat ik je hier ook weer tutoyeer maar je zet je voornaam zelf onder je reactie. Dit blog schrijf ik voor mijn eigen plezier, als je hier even rond zou kijken zou je zien dat ik die aanspreekvorm al meer dan acht jaar lang gebruik. Ik schrijf deze stukjes voor mijn eigen plezier en het staat iedereen vrij om ze te lezen of niet. Ik hoef niks van mijn lezers en het staat iedereen vrij om het met me eens te zijn of niet. Dat is een hele andere situatie dan bij een sollicitatie: daar wil de sollicitant een positieve indruk maken en dat doe je niet als de lezer van de brief zich al ergert aan de eerste zin. Bij dit blog klik je weg als je je ergert, ik lees in zo’n geval een brief toch nog helemaal uit. Al lees ik misschien iets minder aandachtig als ik geïrriteerd ben.
Het afgelopen jaar heb ik vier vacatures opgevuld in mijn bibliotheek en de brieven die opvielen deden dat vooral omdat ze voldeden aan de eisen die in de advertentie gesteld werden en omdat ze een positieve en enthousiaste indruk maakten. Ik heb de juiste kandidaat dus al lang gevonden.
Bedankt voor het delen Jeanine!
Ervaringen vanuit de werkgeverskant zijn erg prettig om (ook) van te kunnen leren als je op zoek bent naar werk.
Wat een interessante wereld is dat solliciteren toch – er gaat nog veel meer veranderen.
Met een hartelijke groet,
Debbie
Ik heb met veel genoegen je blog gelezen, hoe herkenbaar… Kennelijk heb jij je ervaring met al deze brieven heel goed gebruikt 😉
Veel plezier in het Limburgse en ik kijk uit naar je blog met de eerste ervaringen.
Ik denk dat dit hele goede tips zijn! Ik heb ook heel vaak gehad dat ik een sollicitatie binnenkreeg voor accountant en dat in zijn cv stond dat hij professioneel heeft gevoetbald.. Ik snapte de link niet helemaal!
Dank je wel, droombaan 🙂