Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Sneue foto’s

13 februari 2011 | 2 Comments

 Het ANP is al een poosje bezig met het digitaal beschikbaar stellen van zijn foto archief. Tot mijn grote genoegen, want van zoveel oude foto’s gaat mijn fantasie borrelen.

Op hun site ontdekte ik onlangs de rubriek Opsporing verzocht (met een fotovan de enige echte Jaap van Meekeren). Daarin vraagt het ANP hulp bij het verklaren van een groot aantal foto’s. En dat is zo’n sneue rubriek… Dan héb je een bijzondere prestatie geleverd, dan wórdt er een mooie foto van je gemaakt door een echte persfotograaf en dan weten ze 30 jaar later niet eens meer je naam, laat staan hoe bijzonder je was. De foto hierboven bijvoorbeeld is zo’n tragisch voorbeeld. De enige informatie bij deze foto is een datum: 23 december 1963. Persoon onbekend. Plaats lijkt me ook onbekend, of weet het ANP zeker dat de foto op Schiphol genomen is? De foto is duidelijk geposeerd, want de deur waar die trap voor staat is dicht, dus de man komt niet net het vliegtuig uit. En waarom heeft hij die plaid vast? En die tas? Zo’n tas gebruikte ik een paar jaar nadat deze foto genomen werd als tas voor mijn zwemspullen… Hij lijkt uit een Russisch vliegtuig te komen. Dat kleine beetje stuifsneeuw onder aan de trap doet niet erg Russisch aan, maar die bontmuts dan weer wel. Is het een bekende Rus die net op Schiphol is geland? Of een Nederlander die weer heelhuids thuis is gekomen?  Hij kijkt tamelijk blij, maar waarom staat hij twee twee dagen voor Kerst op een vliegtuigtrap? We weten het niet en de vraag is of we het ooit zullen weten. En of het belangrijk is.

Voor mij is het een aardig spelletje, verhalen fantaseren bij deze foto’s. De foto’s in de categorie Sport zijn het allersneust. Die trotse blikken. En al die trotse mannen in pakken in de categorie diversen waarvan nu niemand meer weet wie het zijn…. Sneu.

2 people are talking about “Sneue foto’s

  1. He, dat wist ik niet. Weer wat geleerd.
    Ik heb alleen maar gefantaseerd bij deze foto maar naar aanleiding van jouw opmerking heb ik ook wat gegoogeld. Niet echt heel veel wijzer geworden, behalve dan dat op 23 december 1963 een missie van Unesco eindigde in Chili. Schieten we niet veel mee op, maar toch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.