Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Sla dit stukje maar over

5 februari 2010 | 13 Comments

…. want dit wordt een zeurstukje ben ik bang.

Maar ik ben vandaag in zo’n bui dat ik het ook allemaal niet meer weet. Ik doe toch echt mijn best om positief te blijven maar het lijkt alsof mijn vertrouwen in een juiste afloop een beetje begint op te raken. Een juiste afloop van wat? Van alles.

De vernieuwing van de branche is in volle gang, Bart Drenth en Hans Veen werken volgens mij keihard maar toch. De branchevereniging heeft al een nieuwe directeur en is volop bezig met het invullen van de laatste open plekken in de organisatie, net zoals het sectorinstituut. Hoe gaat die invulling er uit zien? Toen ik onlangs eens informeerde naar het een en ander kreeg ik te horen dat ze zo blij waren dat ze zoveel reacties van buiten de branche hadden gekregen…. Dat voorspelt niet veel goeds. Als de branche instellingen hun eigen beroepsgroep al niet meer serieus nemen, wie neemt ons dan nog wel serieus?

En bespaar me de reacties over vers bloed dat altijd goed is en bibliothecarissen die teveel oogkleppen op hebben, daar ben ik nu even niet voor in de stemming, voor zo’n heilloze discussie. Wel HRM “hoog op de agenda” zetten, maar werven buiten de branche… 

En die foto in het nieuwste bibliotheekblad (nr. 1) van de kwartiermakers die de “lege huls met bezieling gaan vullen” maakte me ook niet echt vrolijk. Leuke foto, dat wel. Aardige mannen ook denk ik (ik ken er maar een van en die is heel aardig) maar het zijn wel allemaal MANNEN. Hoe kan dat nou weer? Hoe hebben we dat nou weer laten gebeuren? Waarom konden daar nou niet twee vrouwen bij zitten? Dat in deze vrouwenbranche altijd weer mannen in de leidinggevende en richtinggevende posities zitten heb ik al lang geleden geaccepteerd, maar deze foto is wel heel erg “montuur 1973”.  

Van dat soort dingen word ik dus een beetje cynisch en achterdochtig. Ik wil er graag van uit gaan dat het uiteindelijk wel goed komt, maar dat kost me vandaag gewoon een beetje moeite. Dit en gedoe op het werk, op diverse fronten, zorgen voor een sombere bui vandaag.  En die grijze, natte luchten buiten helpen daar niet echt bij, eerlijk gezegd. Het wordt tijd voor het voorjaar….

13 people are talking about “Sla dit stukje maar over

 1. Judith,
  Ik kende het grootste deel van die column al omdat hij citeert uit een oude column die hij op mijn verzoek heeft geschreven. Ik ben die oud-collega die hij noemt :-).
  Maar dat is nou net niet waar mijn onbehagen zit. Iedereen is het er wel over eens dat dit soort dingen voorkomen in onze branche maar niemand voelt zich er persoonlijk door aangesproken. Het gaat altijd over “die anderen”.
  Werven buiten de branche is daar niet de oplossing voor.

 2. Ach Tenaanval, ik blijf gewoon mijn best doen op mijn werk, maar toch geloof ik al geruime tijd niet meer dat het nog goed komt met de bibliotheek. Het een hoeft het ander helemaal niet uit te sluiten. Bovendien went het. Met de wereld komt het toch ook niet meer goed? En op de lange termijn zijn we allemaal dood, zoals J.M. Keynes terecht opmerkte.

 3. Schrijver,
  Dat is nou niet de eerste associaties die ik heb met Keynes…
  Maar zo defaitistisch ben ik jammer genoeg niet ingesteld.

 4. @Jeanine: ik deel je gevoelens in sommige opzichten wel. Het grootste punt is dat je nergens je vinger achter krijgt omdat er ook veel zaken zijn die we gewoon niet weten maar zelfs van de mensen die vaker ‘in het land’ zijn begrijp ik dat er nog bijzonder veel onduidelijk is. Er zijn nu sowieso veel mensen van de buiten de branche aan het timmeren en zagen…en dat leidt onherroepelijk tot de ontwikkeling die jij schetst…

  Van de week werd ik ook een beetje bijgepraat over dit soort dingen en ik kan je zeggen dat ik me na afloop ongeveer net zo voelde als jij nu. Toen kreeg ik sterk het gevoel “tijd om mijn eigen plan te gaan trekken”

  Het artikel heb ik nog niet goed gelezen. Dat er alleen maar mannen op stonden was me niet eens opgevallen…misschien wel omdat ik er ook een ben. Vraag me nu opeens af wat de verhouding m/v dan is, onder directeuren. Er zijn wel veel mannen inderdaad maar is het ook echt een grote meerderheid? En wat is daar dan de oorzaak van denk jij?

  Dat je die oud-collega bent vind ik grappig. Ik ben niet echt een fan van die Dijkshoorn, maar deze column vond ik erg geestig.

  En toch zeg ik: vooral cynisch en achterdochtig blijven, ook al je kunt lachen vanwege de lente of iets anders. Ik hoor veel liever dit soort dingen dan helemaal niets. Want er wordt toch een partij gezwegen voor mijn gevoel. Een verontrustende vorm van gelatenheid…

 5. Ik schreef mijn reactie gisteren net na een te zware werkweek en in niet geheel nuchtere staat, dus ik keek nu even of er niks geks in stond, maar dat viel mee gelukkig. Tot een paar jaar geleden vond ik mijn werk geweldig en dacht ik zondags: ha, morgen mag ik weer! Dat is over. Het heeft diverse oorzaken en een daarvan is het gevoel dat het in de bibliotheekwereld tegenwoordig meer en meer gaat over uiterlijkheden i.p.v. over inhoud en dat daar op korte termijn geen verandering in lijkt te komen. En dan zijn die uiterlijkheden soms ook nog ’s zo lelijk en al gedateerd voordat ze klaar zijn…
  Keynes zei dat echt hoor, dat wordt althans beweerd.
  Dat van die vrouwen ben ik met je eens, maar dat ligt niet alleen aan de mannen.

 6. @Edwin,
  Je hebt gelijk dat er veel mensen van buiten de branche aan het timmeren en zagen zijn, maar dan is het toch juist de taak van de branche zelf om dat in de gaten te houden en desnoods bij te sturen? Maar dat is onze grote probleem: wij levern ons maar al te graag met huid en haar over aan buitenstaanders.
  Er is inderdaad nog veel onduidelijk, maar dit lijkt me de tijd om een kritisch geluid te laten horen, als de nieuwe structuur eenmaal vaststaat is het te laat.

  En de verhouding mannen/vrouwen is in bibliotheken op directieniveau absoluut niet representatief voor de werkvloer. Als die namelijk wel representatief was zouden de vrouwelijke directeuren namelijk ruim in de meerderheid zijn, en dat zijn ze bij lange na niet. En is er trouwens ooit een vrouw directeur van de Vereniging geweest? Dat kun je niet alleen de mannen verwijten, vrouwen hebben hier ook een rol in uiteraard, maar je zou van de mannen mogen verwachten dat ze daar wel oog voor hebben en die indruk krijg ik nu bepaald niet.

  @schrijver,
  Dat gebrek aan aandacht voor inhoud is mij ook een doorn in het oog, daar zit een groot deel van de frustratie.

 7. Dan delen wij deze doorn. Het verschil is hopelijk dat jij vanwege je positie (misschien) de kans hebt er iets aan te doen. Als dat je lukt zal mijn doorn daarna ook minder steken 😉 Ik moet mij noodgedwongen beperken tot tandenknarsen en af en toe een blogstukje schrijven dat geen enkel effect heeft.

  De kwestie man/vrouw delen we met andere beroepstakken waarin veel vrouwen werken (zorg, onderwijs). Er zijn zoals je weet verschillende theorieën over de oorzaak.

 8. Schrijver,
  Ik ben vereerd dat jij denkt dat ik een positie heb binnen ProBiblio, maar als dat al ooit zo was dan ben ik die inmiddels kwijt. Te inhoudelijk. 🙁

 9. Festina,
  Da’s een aardig begin. Bij de openbare bibliotheken zit bij de grote 4 en de landelijke clubjes geen enkele vrouw, en ik schat dat in de “subtop” ongeveer een derde (?) vrouw is.
  De verdeling op de werkvloer is 80% vrouw versus 20% man, weet niet hoe dat bij de UB’s is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.