Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Redding van de strandbibliotheek van Katwijk?

21 augustus 2012 | Comment

De bibliotheek van Katwijk was een van de drie bibliotheken in Zuid-Holland die het 8 jaar geleden aandurfden om een strandbibliotheek te beginnen. Samen met de bibliotheken van Den Haag en Rotterdam hebben ze het pad geëffend voor de reeks van strandbibliotheken een paar jaar later langs de hele Hollandse kust. Ik was er bij dat eerste jaar, dus ik weet uit de eerste hand hoeveel strijd we hebben moeten leveren met alle betweters langs de lijn en alle sceptici in eigen huis. Maar we hebben het gehaald, de strandbibliotheken werden een succes. En die van Katwijk misschien wel het meest.

Niet met spectaculaire acties maar door consequent te doen waar de strandbibliotheken voor bedoeld waren: leesbevordering en bibliotheek promotie. Ze deden niet te moeilijk, werkten hard en bleven enthousiast. Dat enthousiasme werkte zo aanstekelijk dat toen de provinciale subsidie na 4 jaar ophield, de gemeente het overnam.

Maar daaraan komt helaas een einde, ook de gemeente Katwijk gaat bezuinigen. De bibliotheek heef actie gevoerd om sluiting tegen te gaan, maar dat was helaas tevergeefs. Op het laatste nippertje is er nu opeens een petitie gestart, buiten medeweten van de bibliotheek. En dat zijn toch altijd de mooiste acties.

Daarom doe ik bij deze ook maar even een oproep om de petitie tegen het sluiten van de bibliotheek te tekenen. Al is het maar omdat het een initiatief van Dirk Kuyt is. Althans zo lijkt het…

En wie nog overtuigd moet worden van de lol van de strandbibliotheek kan hier een filmpje bekijken waar Ineke Blom het nog eens uitlegt. Want zeg nou zelf, het is toch prachtig, zo’n bibliotheek op het strand? Vraag het de mensen in Makkum maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.