Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Ready for take off

20 mei 2010 | 5 Comments

Vanochtend ging dan eindelijk het officiële persbericht over de Airport Library de deur uit. We zijn er al jaren mee bezig en het is een opluchting dat het nu eindelijk “out in the open” is.

Het idee is ontstaan vanuit de Strandbibliotheek. Toen die in het eerste jaar een succes bleek zijn we door gaan denken over welke bijzondere plaatsen er nog meer zijn om mensen aan het lezen te brengen, vanuit de gedachte “als de mensen niet naar de bibliotheek komen, dan moet de bibliotheek maar naar de mensen toe”.  We hebben lang en veel gepraat, gedacht, plannen geschreven, plannen herschreven, gerekend, mensen enthousiast gemaakt en mensen overtuigd, maar nu komt ie er dus echt.

In eerste instantie wilden we net als bij de Strandbibliotheek boeken gaan uitlenen maar dat plan hebben we al heel snel laten varen, voornamelijk om logistieke redenen. Daarom richten we ons nu op die andere functie van de openbare bibliotheek: de informatiefunctie. De Airport Library moet de bezoeker een beeld geven van de kunst en cultuur van Nederland. Die bezoeker is een “overstapper”, iemand die onderweg is van Chicago naar Sint Petersburg en die in Amsterdam 4 uur moet wachten op zijn aansluitende vlucht. Die al twee kopjes koffie heeft gedronken, die alle taxfree winkels al heeft bezocht en die dan nóg twee uur over heeft voordat hij weer vertrekt. Die kijkt uit die grote ramen op Schiphol en ziet dan alleen maar vliegtuigen en landingsbanen. Die is 4 uur in Nederland en merkt daar niks van, want die winkels zijn overal hetzelfde. Díe bezoeker moet in de bibliotheek een beeld krijgen van wat hij allemaal mist nu hij het vliegveld niet af kan. In de Airport Library komen de catalogi van alle grote musea te liggen, overzichtswerken van de grote Nederlandse kunstenaars, kun je muziek beluisteren van Nederlandse componisten en musici en kun je filmpjes bekijken (en downloaden) over de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Bij het vullen van de bibliotheek krijgen we hulp van een groot aantal Nederlandse culturele instituten die met ons meedenken over wat de hoogtepunten uit onze cultuur zijn.

Het artikel in de Volkskrant van vanochtend heeft veel reacties los gemaakt, op Twitter en op diverse sites en blogs, tot in het buitenland aan toe. En nu moeten we al die enthousiaste reacties nog waarmaken: we zijn hard bezig om alles op tijd af te krijgen. Ik ben er van overtuigd dat het gaat lukken. Helaas hebben we alleen maar hele technische tekeningen van het ontwerp (zoals hierboven) en niet van die mooie, gladde architectenplaatjes maar geloof me: het wordt prachtig.

5 people are talking about “Ready for take off

 1. Prachtig idee, mooi ook dat het er nu echt komt. Wat ik wel ontzettend jammer vind is dat er niets wordt uitgeleend. Iedere reiziger die vanaf Schiphol vertrekt naar vakantie, komt daar twee weken later ook weer terug. Waarom niet iedere vakantieganger in bezit van een bibliotheekpas de gelegenheid geven om nog snel even wat (e)boeken mee te nemen?

 2. Gerard,
  In eerste instantie wilden we inderdaad boeken gaan uitlenen, maar dat stuitte op allerlei praktische bezwaren bij Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen. Toen we er 5 jaar geleden mee begonnen bestond het ebook nog maar net en was er van uitlenen daarvan nog geen sprake. Daarom hebben we de keuze gemaakt om ons niet te richten op de nederlandse vakantieganger maar op de buitenlandse overstapper.
  Op dit moment hebben we onze handen vol aan het op poten zetten van de bibliotheek, maar als hij eenmaal draait is het zeker niet uitgesloten dat we ook iets voor nederlandse bibliotheekleden gaan doen. Maar dan moet het uitlenen van ebooks wel eerst wat gemakkelijker worden gemaakt.

 3. Ik vind het een prachtig initiatief. Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe schatkamer. Het lijkt me leuk om erover te vloggen. Zou ik jou eens kunnen interviewen of iemand anders die erbij betrokken is?

  Groet van Wilma

 4. Wilma,
  Natuurlijk kan dat. Leuk! DM me maar, dan maken we een keer een afspraak. Nu hebben we alleen nog maar papier, over een paar weken hebben we ook iets concreets om te laten zien.

 5. Pingback: Bibliotheken en het online leven in Mei 2010 « Dee'tjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.