Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Papieren Trein

6 augustus 2012 | 3 Comments

De Tren de papel, oftewel Trein van Papier is een bibliotheek in een oud treinstel in een wijk van Medellin, Colombia.

Wat ik van het weblog van de Papieren Trein begrijp (mijn Spaans is niet zo super en Google Translate maakt er een tamelijk onbegrijpelijk rommeltje van) bestaat de bibliotheek in deze vorm al sinds 1979. Zo te zien hebben ze de treinstellen al die tijd goed onderhouden want het ziet er prima uit. Ik vind het een snoepje.

Dit filmpje is niet ondertiteld, maar de beelden spreken voor zich. Je kunt wel ongeveer raden wat al die schattige kinderen vertellen over de bibliotheek.

Wat ik heel bijzonder vind zijn hun waarden, die ze heel specifiek noemen op het blog: rechtvaardigheid, solidariteit, eerlijkheid, dialoog, respect, tolerantie, gevoel van verbondenheid, betrokkenheid, verantwoordelijkheid. Kom daar maar eens om in een Nederlandse bibliotheek.

Alleen wel jammer dat de trein niet meer rijdt….

Met dank aan Librarylingo voor de tip.

3 people are talking about “Papieren Trein

  1. Ik vraag me af wat je bedoelt met “Kom daar maar eens om in een Nederlandse bibliotheek”?? Bedoel je dan dat je daar die waarden niet meer terug vindt?? Persoonlijk hang ik deze waarden nog heel sterk aan en ik hoop dat ik dat in mijn bibliotheekwerk ook uitstraal of overbreng.

  2. Jeanette,
    Ik bedoel daarmee dat er volgens mij geen enkele bibliotheek in Nederland is die de daar genoemde waarden in zijn missie, visie of beleidsplan heeft opgenomen. Waarmee ik niet wil zeggen dat de bibliotheken tegen die waarden zijn, maar die zien ze niet als belangrijkste waarden voor hun eigen organisatie. Daar noemen ze in het algemeen toch andere waarden.
    En overigens is het in het huidige politieke klimaat heel onhandig om termen als “solidariteit” of “tolerantie” als je kernwaarden te benoemen, want dan wordt je al snel als “linkse hobby” weggezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.