Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Over bibliotheken en betrokkenheid

1 januari 2013 | Comment

book cake

Een heel goed 2013 voor alle lezers van dit blog! Dat al jullie ideeën goed mogen uitpakken.

Mijn jaar is alvast goed begonnen, want ik heb vanmiddag Over bibliotheken en betrokkenheid gelezen. Een essay van de bibliotheek Maasland. Tijdens de Bibliotheektweedaagse in Middelburg kreeg ik het boekje van Joyce Sternheim en Marina Polderman (mede-auteurs van het essay) met de mededeling: “dit is wel iets voor jou, dit vindt jij vast leuk”. En dat is ook zo.

In het essay denken de schrijvers na over de vraag Hoe bibliotheken weer van waarde kunnen worden in de “nieuwe” maatschappij. Wat is waarde, wat is van waarde en waarom is waarde bieden zo belangrijk? Voor welke waarden staan bibliotheken en welke waarden streven we na in het bibliotheekwerk? Welke waarde kunnen wij bieden aan de samenleving? Over idealen, over burgerschap en over objectiviteit.

Het is een interessant essay dat stof tot nadenken biedt. En dat vraagt om discussie. Die zou ik heel graag eens voeren met iemand, maar ik ga eerst de boeken lezen die de schrijvers aanraden over de dominantie van de markt. Daarna kom ik er vast nog eens op terug want het is belangrijke materie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.