Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Open brief aan de Minister-president

18 juni 2009 | 10 Comments

Geachte Minister-president,

U heeft de afgelopen maanden ettelijke malen te kennen gegeven onder de indruk te zijn van de Amerikaanse President Obama, met name van zijn verbindende kracht. Daarom wil ik u graag wijzen op een aantal initiatieven die de president heeft genomen op het gebied van de kunsten. Zo bezocht hij met zijn vrouw een theatervoorstelling op Broadway, niet omdat hij daarvoor was uitgenodigd en de eregast was, maar vanuit zijn persoonlijke interesse. Ook heeft hij (of wellicht zijn vrouw) een zgn. Poetry Jam georganiseerd in het Witte Huis. Bij deze gelegenheid waren een aantal bekende dichters en schrijvers uitgenodigd om voor te lezen aan een publiek van o.a. studenten.

Hij deed dit om te laten zien hoe belangrijk kunst in het leven is. Of in zijn eigen woorden: We’re here tonight not just to enjoy the works of these artists, but also to highlight the importance of the arts in our life and in our nation — in our nation’s history.  We’re here to celebrate the power of words and music to help us appreciate beauty, but also to understand pain; to inspire us to action, and to spur us on when we start to lose hope; to lift us up out of our daily existence — even if it’s just for a few moments — and return us with hearts that are a little bit bigger and fuller than they were before.

Prachtig gezegd, vindt u ook niet? Zou het daarom niet mooi zijn als u ook een soortgelijk initiatief zou nemen? Want wat voor Amerikanen geldt, geldt natuurlijk net zo goed voor Nederlanders. En zoals u zelf zei: “terug naar de tijd van de VOC”, naar de hoogtijdagen van de Hollandse cultuur, naar de Gouden Eeuw waarin kunstenaars ook actief waren in de politiek (denk aan Rubens en Huygens). Ik begrijp dat u het in deze tijden van economische crisis druk heeft met hele andere zaken maar dat lijkt me júist een reden om eens aandacht aan de kunst te besteden (om uw hart te laten vervullen, om Obama te citeren).

U beschikt natuurlijk over een uitstekende staf om zoiets te organiseren, maar ik doe u hierbij graag een aantal suggesties. De winnaars van zowel de Librisprijs als de Gouden Uil zijn misschien niet helemaal uw smaak maar de laatste winnaar van de AKO literatuurprijs kan u wellicht wel bekoren? Als u niet van Doeschka Meijsing houdt vragen we gewoon Jan Siebelink, winnaar van een aantal jaren geleden. Of misschien liever K. Schippers of Arthur Japin, om in de prijzensfeer te blijven? Een paar dichters moeten toch ook snel gevonden zijn: de dichter des vaderlands mag natuurlijk niet ontbreken en misschien bent u ook wel te porren voor de gedichten van Ilja Leonard Pfeiffer, of houdt u meer van iemand als Tjitske Jansen? Speciaal voor uw dochter (Malia en Sasha waren er ook bij) komt Sjoerd Kuyper iets voorlezen, die vinden de grote mensen ook leuk. En als afsluiting vragen we of Gijs Scholten van Aschat en Pierre Bokma een paar fragmenten van Shakespeare komen doen.

Lijkt me fantastisch, zo’n avond. Wat een positieve boodschap zou zoiets overbrengen! Niet alleen aan de gasten maar aan de hele samenleving: “kijk, je kunt op een heleboel verschillende manieren genieten van kunst en dat is belangrijk. Kunst is goed voor je. Kunst is iets positiefs, het verenigt mensen in plaats van ze tegen elkaar op te zetten”. Dat zou een positieve impuls betekenen voor onze maatschappij waarin veel mensen in verwarring lijken te zijn.

Het lijkt me geweldig als u deze handschoen op zou nemen. En als de hierboven genoemde schrijvers u niet aanstaan dan zoeken we gewoon anderen. we hebben er genoeg in Nederland. Wij (van de openbare bibliotheek) helpen u graag op ideeën. In Den Haag of in Capelle of waar u maar wil.

Met vriendelijke groet,

Tenaanval

10 people are talking about “Open brief aan de Minister-president

 1. Ha Tenaanval,
  Wat een prachtige brief! Het citaat van Obama is heel mooi, maar jouw tekst mag er ook wezen.
  Wel grappig dat je Ilja Pfeijffer noemt, want zijn toneelstuk De eeuw van mijn dochter zal onze premier zeer waarschijnlijk niet kunnen bekoren (het gaat o.a. over mw.B. die na de dood van haar man iets begint met Jeroen Kr.). Wil je het misschien lenen?
  Ik hoop dat je brief in ruime kring gelezen zal worden. Ik zal hem in elk geval even ‘doortwitteren’.
  Groet, schrvrdzs

 2. Ha schrijver,
  Oei, was ik even vergeten, van dat toneelstuk. Ik kon me zo voorstellen dat ie wel van de humor van Pfeijffer houdt.
  Nou ja, als ik hem ooit echt verstuur zal ik dat aanpassen. Heb je een suggestie voor een andere dichter?

 3. Ha Tenaanval,
  Ik ken vooral dooie dichters (voor zover ik dichters ken).
  Maar Rutger Kopland is misschien wel een dichter voor B., wel toegankelijk.
  Mag Abdolah ook komen? Of Benali?
  Ga je de brief echt sturen?! Dat zou mooi zijn.
  Groet, schrvrdzs

 4. Iedereen mag komen, als Balkenende het maar mooi vindt. Ik probeerde te bedenken waar hij van houdt, en op de een of ander manier denk ik dat Abdolah niet zo zijn smaak is. Maar daar kan ik me in vergissen.
  Ik probeerde er in elk geval expres geen politiek-correct rijtje van te maken maar alleen op smaak af te gaan.
  En dat versturen: ik denk er wel over ja. Ben zelf ook wel tevreden over deze brief. Maar ik denk nog even…

 5. Tja, wat de smaak van B. is laat zich lastig raden. Ik noemde Abdolah en Benali inderdaad vanwege het multiculturele, maar daar is toch ook niet zoveel mis mee? Maar ’t is jouw brief natuurlijk! En hij is het zeker waard om verstuurd te worden, dat ben ik geheel met GJHermus eens.

 6. Oohhh net te laat …. Breyten Breytenbach, Charl Pierre Naudé en Gert Vlok Nel zijn net weer terug naar Zuid Afrika en Parijs. Ze waren gisteren nog in Nederland 😉
  vanwege de manifestatie raakruimes in Hengelo.
  Groetn Wies

 7. Deze pagina gevonden via Twitter.
  Zeer goed idee! Enige verheffing kunnen wij in de samenleving én de politiek wel gebruiken.

 8. Iedereen bedankt voor de reacties, ook op Twitter.
  Heb jullie advies opgevolgd en de brief per post verstuurd. Ik zal het laten weten als er een reactie komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.