Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Onze Minister-president als voorlezer?

23 april 2014 | 2 Comments

obamaAfgelopen weekend vond in de Verenigde Staten weer de traditionele White House Easter Egg Roll plaats. Voor de 136e keer kwamen honderden gezinnen naar het Witte Huis om paaseieren te rollen op het gazon en om andere spelletjes te spelen. Een oude traditie blijkbaar. Een iets minder oude traditie is dat president Obama voorleest uit  Where the Wild Things Are oftewel uit Max en de Maximonsters. Ik kan niet helemaal terugvinden hoe lang hij dat al doet, maar in dit filmpje uit 2009 doet hij het al. Daar nog een klein beetje stijfjes nu, vijf jaar later, met veel meer allure. En ik vind het geweldig. Het feit dat hij het doet is al prachtig, maar dat hij er duidelijk zo veel plezier in heeft is nog veel leuker.

En ik kan er niks aan doen, maar ik vraag me toch af of onze Minister-president dat ook zou doen. En of hij er net zoveel plezier in zou kunnen hebben. Ik heb zo’n vermoeden dat hij dat voorlezen best een leuk idee zou vinden, maar zou hij er ook goed in zijn? Hij geeft natuurlijk les op een middelbare school, dus hij heeft ervaring met kinderen maar met middelbare scholieren omgaan is weer een hele andere tak van sport dan met kleuters. En welk boek zou hij dan kunnen voorlezen? Obama leest een Amerikaanse klassieker uit de jeugdliteratuur voor, Rutte zou natuurlijk een Nederlandse klassieker moeten voorlezen. Maar welk boek dan? Pluk van de Petteflet lijkt me niet echt geschikt, over dat jongetje dat een penthouse kraakt. En Floddertje al helemaal niet, want hoe moet dat nou met die vader zonder papieren? Misschien dan maar gewoon een verhaal van Dikkie Dik? Of zouden we hem toch moeten laten voorlezen aan die middelbare scholieren? Want voorlezen is belangrijk voor alle kinderen, niet alleen voor de kleintjes.

Ik ga het niet meer voorstellen. Ik heb al eens eerder een brief geschreven aan een Minister-president en de deksel op de neus gekregen, dus ik doe het niet meer. Maar ik blijf het me toch afvragen, hoe dat er uit zou zien: onze Minister-president voor zo’n groep kleuters met een prentenboek. En wat voor een boodschap dat zou afgeven over het belang van voorlezen.

2 people are talking about “Onze Minister-president als voorlezer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.