Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Bouwperikelen in New York

2 mei 2009 | Comment

NYPL – Lion (Fortitude) and Truth Originally uploaded by ktylerconk

Via Twitter las ik vorige week dit artikel over boze bibliotheekleden in New York die eisten dat hun filiaal weer open zou gaan. Het filiaal was verkocht aan een hotelketen die op die locatie een groot hotel wilde bouwen met op de begane grond een bibliotheek. In verband met de kredietcrisis blies het hotel de deal af en nu willen de lezers hun bibliotheek weer terug.

Dat leek een bekend verhaal, klanten zijn altijd boos als hun bibliotheek weggaat, maar toen ik nog eens doorklikte bleek er toch meer aan de hand te zijn.

De New York Public Library wil zijn hoofdgebouw (uit 1911) gaan renoveren. Ze hebben Norman Foster (van o.a. de koepel op de Reichstag in Berlijn) gevraagd om een gedeelte van de magazijnen (7 etages) om te bouwen tot publieksruimtes. Deze verbouwing zou 250 miljoen dollar gaan kosten en is onderdeel van een grote vernieuwingsoperatie van de hele bibliotheek (inclusief filialen) van 1,2 miljard dollar. Een van de manieren om aan geld te komen was het verkopen van dat ene filiaal (the Donnell library) à 59 miljoen. Er zou ook nog een ander filiaal verkocht worden en de bibliotheek heeft een gift toegezegd gekregen van 100 miljoen van Stephen A. Schwarzman, een Wall Street financier. Dus dat schoot lekker op. Maar nu stort dat hele kaartenhuis in. Want de verkoop van Donnell filiaal gaat niet door, dat andere filiaal staat nog steeds te koop en Schwarzman zégt wel dat zijn gift nog steeds doorgaat, maar waarschijnlijk komt hij pas over de brug als de bouw van de nieuwe vleugel een feit is.

De bibliotheek probeert zijn geld alsnog te krijgen van de hotelketen, maar het is onwaarschijnlijk dat ze de volle 59 miljoen krijgen. Jammer want het had zo mooi kunnen zijn. In Beesel zit ook een bibliotheek in een hotel en dat gaat prima. Een rare vergelijking misschien, maar waarom eigenlijk ook niet.

Hoop dat ze het toch voor elkaar krijgen om de plannen van Foster uit te voeren want dat zou wel eens heel bijzonder kunnen worden. Niet alleen omdat Foster zo’n fantastische architect is maar ook omdat ik het zo schattig vind wat hij zegt over de invloed van de bibliotheek:
This made him newly appreciate the role his local library had played for him when he was growing up in Levenshulme, a suburb of Manchester, England. In preparation for his renovation proposal, Mr. Foster had a staff member photograph that branch “to remind myself of the debt I owed. If it hadn’t been for the library, I probably wouldn’t have gone to university,” he said. “I discovered a whole world of literature — great writers — and also a world of architecture, like the original books of Corbusier.”

Een open deur, maar als iemand als Foster hem intrapt is dat toch altijd weer leuk.

Overigens vindt je op Flickr bij bovenstaande foto een hele uitleg over hoe deze leeuwen aan hun naam komen, ook interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.