Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Nog een filmpje

10 april 2008 | 8 Comments

Wat ik natuurlijk meteen had moeten laten zien toen ik het over Youtube had was het filmpje dat we hebben laten maken over de Themabus.

Zeer leerzaam zo’n filmpje laten maken: vooral ook de rekeningen die je achteraf krijgt van Buma/Stemra. Het filmpje geeft een mooi beeld van wat de themabus inhoudt, het had achteraf alleen een stuk korter gemoeten. Maar dat is een les voor de volgende keer.

Overigens heette de bus toen Promotiebus, vandaar de naam.

8 people are talking about “Nog een filmpje

 1. Vertel eens over die rekening van Buma/Stemra? 50 Euro of meer? Dan is het ook een les voor ons allemaal, want als het goed is moet je auteursrechten betalen, omdat je muziek gebruikt.

 2. Ik ben ook benieuwd naar die Buma/Stemra nota. Denk je dat ze erachter kwamen via YouTube? En is het opgenomen muziek van CD? Relaxed deuntje, trouwens.

 3. @Rob,
  Ons adres komt vrij prominent in beeld op de achterkant van de bus, zo zullen ze ons wel gevonden hebben. De maker van het filmpje heeft inderdaad een cd’tje gebruikt.

  @Kamer 216,
  Het waren twee rekeningen en het ging om veelvouden van 50 euro. Omdat ik dacht dat het een vergissing was heb ik net zo vaak naar de Buma gebeld totdat ik iemand vond die het me kon uitleggen: de ene rekening was voor de componist en de andere voor de platenmaatschappij (en dus niks voor de uitvoerende, die had ik het nog wel gegund). De hoogte van het bedrag wordt vastgesteld door de platenmaatschappij en kan dus erg varieeren. Het totaalbedrag weet ik niet meer precies maar het was meer dan 1000 euro volgens mij.

 4. Voor een volgende keer weet Kamer216 of Chordfinder1 nog wel plaatsen waar je copyright en royaltyvrije muziek kan vinden. Wie gaat uiteindelijk de rekening betalen, ProBiblio of de maker van de film?

 5. Ervaringstip van mij (als je bestaande muziek wilt gebruiken): treed van te voren in contact met de platenmaatschappij, zeg wat ProBiblio is, waar je het voor wilt gebruiken, vermeld de bron en je hebt een goede kans dat je toestemming krijgt om voor weinig of geen geld muziek te gebruiken. Daarnaast heb je de Buma/Stemratarieven, gebaseerd op de lengte van het fragment en op hoe lang het fragment online blijft. Overigens, plekken waar je royaltyvrije muziek kan vinden???????

 6. Bedankt voor de tips maar als ik ooit nog eens een filmpje maak (of laat maken) ga ik denk ik maar iemand vragen om er muziek voor te maken. Als je je eigen opname gebruikt hoef je de platenmaatschappij niet te betalen.

  Overigens Chordfinder: hoe lang het fragment online blijft heeft geen invloed op de kosten. Buma heeft me verzekerd dat het bij deze twee rekeningen blijft, ik hoef ze dus niet ieder jaar opnieuw te betalen.

 7. Zalf maken kan ook, maar ik weet niet of je dan veel goedkoper uit bent. Rechtenvrije muziek is er in behoorlijke hoeveelheden te vinden op internet. Kun je zo gebruiken, van goede kwaliteit en gratis, dan wel tegen een lichte vergoeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.