Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Nieuwsgierige bibliothecarissen en Het Nieuwe Lezen

7 september 2012 | Comment


Net thuis van de eerste bijeenkomst van de Leesclub Het Nieuwe Lezen. Geen leesclub waarin we gezellig babbelen over een boek, maar een groep bibliothecarissen op zoek naar nieuwe manieren om lezers met elkaar te laten communiceren over boeken. Bijvoorbeeld door het gebruik van sociale media.

De eerste bijeenkomst vond vanavond plaats in de Airport Library. Om wensen en ervaringen van de bezoekers van Schiphol over mobiele literaire input op reis te verzamelen. En om een nieuwe definitie te bedenken voor de leesclub. Die eerste doelstelling  bleek bij nader inzien iets te ambitieus, want nadat de deelnemers hardhandig kennis hadden gemaakt met de scherpe beveiliging van Schiphol liepen we al zover uit op ons tijdschema dat er niet veel tijd meer overbleef om reizigers te bevragen.

Wat hebben we wel gedaan? Gepraat over wat Het Nieuwe Lezen is. Want het is geen officiële term, hij wordt door verschillende mensen op verschillende manieren gebruikt dus wij kunnen er onze eigen vorm aan geven. We wisselden beelden en ervaringen uit: zit je zelf in een leesclub, waarom wel of niet? Hoe lees je eigenlijk? We hoorden over het Boeken Proeven van de bibliotheek Katwijk en mochten het (nog uit te komen) boek van deelneemster Lindsay  Pelt alvast bewonderen. En we hebben het gehad over het Incomplete Manifesto for Growth van Bruce Mau.
Reizigers bevragen over hun leeservaringen gaan we komende week als huiswerk doen, want over twee weken hebben we alweer een volgende bijeenkomst. In Rotterdam dit maal.

Een definitie van mobiele literatuur hoorde ik vanavond ook al: “als je een boek in je tas hebt, heb je al mobiele literatuur”. Maar daar gaat het de komende weken nou net niet over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.