Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Nederlandse bibliothecarissen in de film?

24 november 2013 | 14 Comments

In januari schreef ik over de site Reel librarians, daar worden films besproken waar een bibliothecaris of (in mindere mate) een bibliotheek in voorkomt. Vanwege de internationale aandacht die de site de laatste tijd krijgt denkt de Real Librarian nu na over een internationale versie.

Toen ik dat las nam ik me onmiddellijk voor om een Nederlandse duit in het zakje te doen maar ik kon geen enkele film bedenken met een bibliothecaris er in. Ook de expert op het gebied van de Nederlandse film, René van Dam, kon me niet verder helpen. Komt er echt in geen enkele Nederlandse film een bibliothecaris voor? Zijn we dan echt zo onzichtbaar? De Real librarian windt zich vaak op over het feit dat bibliothecarissen in films vaak als stereotype worden afgebeeld: saai en verlegen, maar dat is altijd nog beter dan onzichtbaar.

Ik kan het me eigenlijk niet voorstellen. Heeft iemand een suggestie? Hoeft niet eens een hoofdrol te zijn, een bijrolletje mag ook. En zit er in geen enkele Nederlandse film een scene die zich in een bibliotheek afspeelt? Ik hoor het graag….

Oh ja, dat filmpje is natuurlijk mijn favoriete bibliotheekfilmfragment: het begin van Ghostbusters.

14 people are talking about “Nederlandse bibliothecarissen in de film?

 1. Ha Jeanine,

  Het is wel geen film, maar ooit heb ik Sanne Wallis de Vries een hilarische hippe bibliothecaresse zien spelen (opgenomen on Cinetol) die te pas en te onpas citaten liet horen. En in Levenslied kwam een meer tuttige bibliothecaresse voor, maar wel een persoonlijkheid!

 2. Anne Lordon speelt in de Nederlandse speelfilm Bastille van Rudolfs van den Berg uit 1984 de rol van bibliothecaresse. De film is gebaseerd op een roman van Leon de Winter.

 3. Ha Wendy,
  Ja, de Reel Librarian verzamelt echt alleen maar films, al heeft ze geloof ik wel een aparte categorie voor tv-series. De kans dat ze die in de VS kan bekijken is erg klein, maar toch bedankt voor de tip. Kan me die bibliothecaresse eigenlijk niet meer herinneren, terwijl ik die serie wel gezien heb. Maar waarschijnlijk net niet die afleveringen…

 4. Ha Lukas,
  Bedankt voor de tip. Uit de samenvatting kan ik niet opmaken dat in deze film een bibliothecaris voorkomt, maar ik geloof je op je woord 😉

 5. De dader is bibliotheekmedewerker van de betreffende UB. Deels opgenomen bij de KB toen ik daar werkte. KB medewerkers als figuranten

 6. Verdere research gedaan en ik kom tot dit lijstje speelfilms (zitten ook in tvseries, maar die zitten hier niet bij):

  ONDER SPIRITISTISCHEN DRANG
  ook: THE OTHER PERSON
  Maurits H. Binger/B.E. Doxat-Pratt
  Hollandia
  1922
  Met bibliotheek.

  BASTILLE
  Rudolf van den Berg
  1984
  Anne Lordon speelt een bibliothecaresse.

  THOMAS & SENIOR OP HET SPOOR VAN BRUTE BEREND
  ook: THOMAS AND SENIOR ON THE TRAIL OF BRUTAL BERNARD
  Karst van der Meulen
  1985
  Zit een bibliotheek in en wel die van Bussum.

  COOK THE THIEF HIS WIFE & HER LOVER, THE
  ook: COOK, THE THIEF, HIS WIFE AND HER LOVER
  Peter Greenaway
  1989
  Met bibliotheek. Is een Nederlandse film.

  ZEEMEERMAN, DE
  ook: TONY, DE ZEEMEERMAN/THE MERMAN
  Rob Houwer/Frank Herrebout
  1996
  Bibliotheek Cinétol in Amsterdam doet dienst als Dance Palace.

  GEHEIM, HET
  Joram Lürsen
  2010
  Met bibliotheek.

  ALLE TIJD
  Job Gosschalk
  2011
  Bibliotheek in Den Haag.

  DOLFJE WEERWOLFJE
  Joram Lürsen
  2011
  Schoolbibliotheek.

  KAUWBOY
  Boudewijn Koole
  2012
  Wordt een bibliotheekboek gestolen.

 7. How fun! I love that you revisited this idea (and my Reel Librarians blog) and solicited titles of Dutch films featuring libraries and/or librarians.

  I will certainly add some of these to my “Foreign Films” list, which is here on my blog at http://reel-librarians.com/movielists/foreignfilms/ .

  I have two films listed currently on that Foreign Films list that are partly Dutch (perhaps with the financing? I go with the IMDb.com listing of countries for each film):

  Figaro Stories (aka Historias de Figaro, 1991) — Argentina / The Netherlands

  Kris Pusaka (aka De Kris Pusaka, 1977) — Indonesia / Netherlands

  Cheers!
  Jen @ Reel Librarians

 8. Hi Jen,

  I love your idea, so I was very happy to pitch in!

  Aahh, Kris Pusaka…. that was a mini-series for children. Brings back childhood memories. There are more films with partly Dutch finance, but they don’t feel like Dutch films, specially when they’re not Dutch spoken. So that’s complicated.
  But it’s fun thinking about it.

 9. De serie over Annie MG Schmidt. Zij is daar zelf een bibliothecaresse in haar jonge jaren. Geen film, maar wel verfilmd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.