Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Naar de kermis

11 december 2008 | 1 Comment

ferriswheel.jpg  Originally uploaded by swardraws

Als oud-inwoner van Tilburg (met de grootste kermis van Europa) heb ik wel iets met kermissen. De vorige blogkermis heb ik aan me voorbij laten gaan maar de vraag van Essen2punt0 vond ik interessant. Dit is haar aanzet:

Bibliotheeklanders zijn heel goed in consumeren van informatie. We zijn goed in het geven van een oordeel, beoordelen en het vinden van onze weg. Maar we zijn veel minder goed in het produceren van eigen content of in het vertalen van content naar onze eigen versie daarvan. Is deze cultuuromslag nodig om aansluiting te krijgen bij onze veeleisende klanten en wie zou dat moeten doen? Moeten we dat überhaupt wel doen?
Of is het juist nodig om te zoeken naar partners in crime die die slag al gemaakt hebben?
Ofwel: moeten we consuminderen, produmeerderen of zijn er nog andere opties die er voor ons liggen?

Ik vind het om verschillende redenen een interessante inleiding: aan de ene kant omdat het om de wezensvraag van bibliotheken gaat maar ook omdat ik denk dat er sprake is van begripsverwarring.

Om met dat laatste te beginnen: ik zou nooit zeggen dat bibliothecarissen informatie consumeren. Consumeren is iets wat je doet vanwege het effect, het is een doel op zich: ik eet een doos bonbons leeg omdat ik zin heb in chocola. Dat is niet de manier waarop bibliothecarissen met informatie omgaan: wij consumeren geen informatie, we verwerken het (verzamelen en distribueren, dat waren toch onze kerndoelen?). Om in de beeldspraak te blijven: we maken de doos bonbons open, bekijken hem eens goed, proeven misschien één bonbonnetje en vervolgens vellen we een oordeel. We delen het in (goedkope fabriekschocola of handgemaakte kwaliteitspralines), bepalen de doelgroep (voor de suikerverslaafde buurvrouw of die snobistische vriend) en bergen het op (mooi papiertje eromheen of is de doos chic genoeg?).

We consumeren dus niet, maar produceren we dan wel? Tot nu toe produceren bibliotheken geen informatie, de incidentele nieuwsbrief of jubileumuitgave daargelaten. Moeten we dat nu opeens wel gaan doen omdat de wereld om ons heen verandert? Lijkt me niet. Onze taak is om te verzamelen en te selecteren en dat moeten we vooral zo houden. De vorm die informatie de laatste jaren aanneemt verandert snel en zal waarschijnlijk nog sterker veranderen. Dat betekent dat we moeten zorgen dat we genoeg van die nieuwe vormen afweten om de informatie nog steeds te kunnen beoordelen. Ik geloof niet dat dat een cultuuromslag is, het is alleen even wennen aan die nieuwe vorm. Maar we moeten vorm en inhoud niet met elkaar verwarren.

En ja natuurlijk moeten we aansluiting zoeken bij partijen die goed zijn in die nieuwe vorm, maar dat deden we toch altijd al? Zoeken naar de beste informatie en de beste leverancier? Dit zijn alleen nieuwe leveranciers, we kennen ze nog niet zo goed en we weten nog niet altijd precies waar we ze op moeten beoordelen. Misschien duurt het even voordat we dat net zo goed kunnen als met oude informatie maar daar moeten we ons wel met op volle kracht voor inzetten. Als we onszelf tenminste nog steeds willen zien als leverancier van betrouwbare informatie. De wereld verandert en wij (van de bibliotheek) veranderen met u mee.

Maar we veranderen niet zo erg, we gaan niet zo ver bij onze core-business vandaan, dat we informatie gaan produceren, dat laten we over aan partijen die daar goed in zijn. Wíj zijn goed in het verzamelen en laten zien wat we hebben. En dat moeten we zo houden.

One person is talking about “Naar de kermis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.