Meer lessen uit Kopenhagen

Vorige week heb ik mijn eerste indrukken van het Smart Cities congres in Kopenhagen gegeven. Inmiddels heb ik me wat verder verdiept in wat ik daar gehoord heb, dus hier een vervolg.
Ik heb het rapport Making cities stronger vandaag gelezen en daar heb ik een aantal aardige wetenswaardigheden aan over gehouden die ik hier graag onder de aandacht breng. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de ULC en o.a. betaald door de Bill en Melinda Gates Foundation. Het is een onderzoek naar wat openbare bibliotheken bijdragen aan de economie (ondertitel van het rapport is Public library contributions to local economic development). Het is een Amerikaans onderzoek, sommige constateringen zijn voor ons heel vanzelfsprekend, andere zijn weer volledig nieuw. In elk geval voor mij.
De belangrijkste conclusies zijn dat bibliotheken bijdragen aan het bestrijden en voorkomen van laaggeletterdheid en dat ze belangrijk zijn voor de informatievoorziening van het bedrijfsleven. In Kopenhagen werd het rapport samengevat met de kreet “de beste investering die je als samenleving kunt doen is in de geletterdheid van jonge kinderen”. Want een investering van 4 jaar betaalt zich de rest van een mensenleven terug. De hedendaagse economie is een kenniseconomie en daar heb je goed (of zelfs hoog-) opgeleide mensen voor nodig, de bibliotheek kan daar aan bijdragen. Niet alleen door te voorkomen dat kinderen laaggeletterd worden en door het organiseren van alfabetiseringscursussen maar ook door werknemers te scholen in (digitale) vaardigheden. Bibliotheken organiseren cursussen op diverse terreinen waarmee werknemers zich kunnen bij- of omscholen. Daarmee zorgen ze voor Workforce participation (klinkt het Engels toch net wat interessanter).
Daarnaast hebben veel bibliotheken speciale bedrijfsbalies. Die richten zich op kleine bedrijven, zonder R&D afdeling, en bieden informatie en onderzoek aan bedrijven over o.a. economische en technologische ontwikkelingen.
Een laatste punt waarop bibliotheken bijdragen is op het gebied van stedenbouwkundige ontwikkelingen. Een (nieuwe) openbare bibliotheek kan voor een sociale en economische opleving van een gebied zorgen, bibliotheken brengen een nieuwe “loop” van bezoekers mee. De nieuwe bibliotheek van Seattle heeft 8000 bezoekers per dag en de omgeving van de bibliotheek profiteert daarvan mee.
Gemiddeld levert iedere dollar die in openbare bibliotheken wordt geïnvesteerd de samenleving vier dollar op. Doordat er werkgelegenheid wordt gecreëerd, belastingen worden betaald of extra uitgaven in de toekomst worden bespaard. In Kopenhagen hoorde ik het verhaal van een Gouverneur (van een niet nader genoemde staat) die kan voorspellen hoeveel gevangenissen er over 15 jaar nodig zijn aan de hand van het niveau van geletterdheid van 8-jarigen in zijn staat.
Nogmaals: het is een erg Amerikaans verhaal. Wij zijn in Nederland al erg goed in het bereiken van kinderen in de VVE leeftijd (in het rapport wordt o.a. aangeraden om ouders te trainen in voorlezen of om contact te zoeken met childrens facilities). Maar dat verhaal over supporting small businesses daarentegen is volstrekt nieuw voor me. In Nederland speelt de Kamer van Koophandel een belangrijke rol dus ik weet niet of onze kansen verkeken zijn maar het lijkt me interessant genoeg voor een stadsbibliotheek om het eens uit te zoeken. In dat verband werd er in Kopenhagen verwezen naar een campagne die betaald is door het OCLC. Die campagne was gericht op beleidsmakers en bestond uit advertenties in bestuurstijdschriften waarin de nadruk werd gelegd op wat bibliotheken de samenleving opleveren. De mooiste is van de firma Gallo (van de wijn), hier kun je de PDF bekijken. Zou toch leuk zijn als we zoiets met Heineken konden doen, of met Grolsch…
In de kenniseconomie draait alles om mensen, technologie en een infrastructuur waarin het draait om ideeën, kennis en ervaring. Bibliotheken verhogen het niveau van kennis en economisch potentieel en maken steden daarmee sterker. Mooie conclusie toch, of niet?
Ha Tenaaval,
Dank voor dit interessante verslag. Zelf denk ik al jaren dat we óók economische argumenten zouden moeten gebruiken als argument voor het bibliotheekwerk. (Maar ik heb natuurlijk geen invloed.) Ik vraag me wel af of uit wat je vandaag schreef blijkt dat je mening uit Cultuur en Geert Mak (link) veranderd is of dat beide meningen naast elkaar kunnen staan.
Groet van schrvrdzs
Mijn mening is wel een beetje bijgesteld, omdat dit zo’n sterk onderzoek is. Maar wat ik daar zei was dat we ons moeten focussen op waarom een bibliotheek belangrijk is, we moeten meer in onze kracht gaan geloven in plaats van allerlei externe factoren erbij te halen. Daar blijf ik wel bij. Maar wat extra munitie kan geen kwaad lijkt me.
Vind ik ook! Meer pijlen op onze boog, de ene richten op de beknibbelaar en de andere op de cultuurbarbaar.
Groet van schrvrdzs
Op het Duitse Bibliotheksportal staat een leuk instrument,http://www.bibliotheksportal.de/hauptmenue/service/kalkulator/
dat bibliotheken op hun site kunnen plaatsen en waarmee hun klanten vervolgens kunnen uit rekenen hoeveel de bibliotheek waard is voor hen persoonlijk. Het is een bewerking van een Amerikaans programma. Misschien leuk om eens aan een Nederlandse editie te werken?
Ha Ria,
Bedankt voor de tip, maar mijn god wat is die duitse site saai zeg. Nou zit de taal ook niet mee, want “Ausgeliehene hörbücher” klinkt meteen nogal zwaar. Vraag me af of dat zou aanslaan in Nederland, op de site van de Maine State Library wordt verwezen naar een artikel in een locale krant waarin de journalist heel braaf uitrekent dat een bezoekje aan de bibliotheek hem wel 233 dollar had uitgespaard. Ben bang dat Nederlanders zo’n overzichtje heel krenterig gaan invullen… Maar misschien ben ik te pessimistisch.