Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Masterclass van David Lankes

22 augustus 2012 | 1 Comment

Wat een sufferds! Al die mensen die vanmiddag niet in de OBA zaten om naar David Lankes te luisteren! Die hebben echt wat gemist.

Lankes gaf vandaag een gastcollege, op uitnodiging van de Libraryschool en het Bibliotheekblad. Zodra ik hoorde dat hij kwam heb ik me onmiddellijk aangemeld want sinds ik vorig jaar op een college van hem stuitte ben ik fan. En hij stelde niet teleur, het was een ontzettend inspirerende lezing. Wat een verteller en vooral: wat een bevlogen man!Ik ga de lezing niet navertellen. Dat kan ik niet eens, want het was zoveel dat het niet bij te houden was. En zelfs als ik wel kon navertellen zou ik het niet doen, want zonder die gedrevenheid van hem komt de boodschap niet over. Hij had het (uiteraard) over New Librarianship, over hoe bibliotheken in “the knowledge business” zitten en niet in de “book business”. Over het wereldbeeld van bibliothecarissen en dat we helemaal niet neutraal zijn, zoals we altijd pretenderen. Over het feit dat bezoekers van de bibliotheek ook verplichtingen hebben, niet alleen maar rechten. En dat bibliothecarissen er niet alleen maar zijn om te dienen. Over kill the user, over hoe vreselijk verkeerd het gebruik van de term gebruiker is. En hoe nog fouter het gebruik van de term klant is (hoera!).

Een paar prachtige oneliners wat mij betreft: Libraries have to be less like grocery stores and more like kitchens en Libraries are more about dreams than about problems en  When did we move from provocateurs to shipping companies? Die laatste kreet was de afsluiting van een hartstochtelijk oproep aan bibliothecarissen om uit hun schulp te kruipen, om zelfbewuster te worden en zich te realiseren dat de missie van bibliothecarissen is om de samenleving te verbeteren. Om bij te dragen aan een gezonde democratie. Trouwe lezers van mijn blog zullen begrijpen dat ik van dat verhaal heel erg blij werd…

Volgens Rob Bruijnzeels zijn er plannen om Lankes in de toekomst nog vaker een lezing te laten houden bij de Libraryschool. Prima plan. Ik kan hem niet vaak genoeg horen, dus ik ben er de volgende keer weer bij.

En voor iedereen die ook maar een klein beetje in de buurt wil komen van zijn inspirerende manier van presenteren heeft Lankes toevallig net vanochtend een aantal tips op zijn site gezet. Doe er je voordeel mee.

Nagekomen bericht: Lankes heeft de hele lezing als mp3 op zijn site geplaatst. Hij duurt 2,5 uur, dus neem je tijd.

One person is talking about “Masterclass van David Lankes

  1. Pingback: David Lankes: “Stop Lending, Start Sharing” | Rafelranden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.