Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Library Camp NL

4 februari 2012 | 10 Comments

Eindelijk eens iemand tegenkomen met hetzelfde stokpaardje als jij. Met bibliotheekmensen die je tot voor kort niet kende een boom opzetten over de problemen in het vak. Samen fantaseren over hoe  je de branche kunt veranderen. Of heel praktisch: ervaringen uitwisselen of advies vragen aan collega’s.

Dat is de bedoeling van een Library Camp. Ik hoorde er vorig jaar voor het eerst over: in november werd in Birmingham een Library Camp UK georganiseerd en van wat ik daarvan meekreeg via twitter werd ik zo enthousiast dat toen Lukas Koster (die ik verder niet kende) meldde dat hij zoiets in Nederland wilde gaan organiseren ik me meteen heb aangemeld om mee te doen. Inmiddels zijn we met zijn zessen en is het eerste Nederlandse Library Camp een feit.

Het Library Camp NL vindt plaats op zaterdag 31 maart aanstaande in Amsterdam. De Hogeschool van Amsterdam is zo vriendelijk geweest om ons het Kohnstammhuis gratis ter beschikking te stellen en Bibliotheek.nl sponsort de lunch dus de hele dag is gratis.

Een Library Camp is een Unconference, oftewel een Onconferentie. Er is geen vooropgezet programma, geen agenda, geen sprekers en er zijn geen workshops. Er is een locatie en er zijn enthousiaste mensen en het enige wat wij als organisatie doen is een poging om ter plekke enige structuur in het verloop van de dag te brengen. En we hebben de locatie en de inschrijving natuurlijk geregeld. Tijdens een onconferentie gelden de principes van Open Space, dat zijn 4 principes en 1 wet en die wet vind ik zelf het belangrijkste. Het is de wet van de twee voeten: als je in een situatie bent die je niet interessant vindt, waar je niet geïnspireerd wordt  en waar je geen verandering in kunt brengen ben je verplicht om je twee voeten te gebruiken en weg te gaan.

 Onderwerpen die in Birmingham o.a. ter sprake kwamen zijn: libraries without buildings, reading groups, Open Source, social media, catalogiseren, retail,  speciale collecties, schoolbibliotheken en de relatie met politici. Om je een idee te geven van de mogelijkheden. In Engeland hielden ze ook een Cakecamp: een groot deel van de deelnemers bracht (zelfgebakken) taart mee. Zag er geweldig uit en het lijkt me geweldig om ook daar een Nederlandse versie van te maken.

Er kunnen maximaal 120 mensen meedoen, dus mocht je belangstelling hebben: schrijf je hier dan snel in.

10 people are talking about “Library Camp NL

  1. Dank je! Het valt niet mee om in het vak te blijven als er weer eens van die rare dingen gebeuren, maar ik vind het wel een sport om tegengas te geven. Om te proberen om een bepaalde trend te keren. Dat houdt het leuk.

  2. Pingback: BiblioFuture » Blog Archive » Voor u gevonden: #LibraryCampNL

  3. Ja, dat is een fijne tip en heb me inmiddels aangemeld.Kan heel veel moois opleveren, en ieder geval veel uitwisseling en dus inspiratie, en dan ook weer gesprekken die sommigen van jullie naar het Communicatieplein van de OBA kunnen brengen, de maandelijkse bijeenkomst voor OBA-personeel en “collega’s van buiten”, waar uitwisseling plaatsvindt over vernieuwing binnen en buiten de OBA.Iedere eerste dinsdag van de maand, 9.45-11.45.

  4. @Leo,
    De eerste dinsdag van de maand dat was dus vandaag of niet? Dan kun je de 31e mooi reclame maken voor de bijeenkomst van april 😉

  5. Pingback: Bibliotheken en het Digitale Leven in Februari 2012 | Dee'tjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.