Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Lezen in het park

26 september 2008 | 5 Comments

 

 

 

 

 

 

Prachtig initiatief uit Australië: Book Case, een combinatie van kunst en leesbevordering. Het is een tijdelijke openbare leeszaal bestaande uit twee koffers met daarin materiaal dat je in één bezoekje kan uitlezen: tijdschriften, korte verhalen, gedichten en zo.

Lezers worden aangemoedigd om met elkaar van gedachten te wisselen over wat er gelezen is: in elk boek zit een correspondentiekaart voor commentaar maar liever nog gaan de bezoekers ouderwets het gesprek aan.

De Book Case heeft vorig jaar op een aantal verschillende locaties gestaan, voornamelijk op festivals en de collectie wordt aangepast aan de omgeving. Bij een botanisch festival stonden er boeken over planten in en was er een plantje als versiering en bij een literair festival zat het vol literaire tijdschriften met werk van de deelnemende schrijvers.

Zo simpel en zó leuk! Dit jaar is de Book Case verwerkt in een groter kunstwerk Notes on the Art and Manner of (Dis)arranging One’s Books maar ik vind het origineel leuker.

En niks Openbare bibliotheek erbij, dit is het initiatief van twee kunstenaars. Jammer dat ik niks kan vinden over de reacties van het publiek maar de foto’s zien er erg gezellig uit.

5 people are talking about “Lezen in het park

 1. Ha Tenaanval,
  Wat leuk dat je dit gevonden hebt én wat een leuk idee is het! Zou de ‘Flexibele Bibliotheek’ dit nou gewoon mogen nadoen, of zouden er dan rechten geschonden worden? In Rotterdam heb je in de zomer altijd themazondagen in Het Park (bij de Euromast) en daar zou het denk ik heel goed bij passen. Het lijkt me ook heel leuk voor kinderen, zo’n koffertje.
  Heb je deze tip nou aan je vriendin in Australië te danken of hou je zelf het bibliothecaire wereldnieuws zo goed bij? Hoe dan ook, het was een bericht om vrolijk van te worden. Hartelijk dank!
  Groet van schrvrdzs

 2. Ha Schrijver,
  Dit heb ik helemaal zelf gevonden, mijn vriendin is op vakantie ergens in de bush van Australië. Ik denk dat we dit gewoon kunnen nadoen, het is geen commerciëel clubje en we verdienen er niks mee. Maar het lijkt me echt iets dat je op lokaal niveau moet doen, niet vanuit een kantoor in Hoofddorp. Want dan heb je het meeste gevoel voor de situatie.

 3. Ha Tenaaval,
  Dan hoop ik maar dat veel bibliotheken van het idee zullen horen. Wat goed dat je het gevonden hebt! Hoe lukt je dat? (Ik zal er geen misbruik van maken hoor.)
  Groet van schrvrdzs

 4. Ha Tenaanval,
  Ik was er niet op uit je te betrappen hoor; ik vind het alleen elke keer weer bijzonder als je van dat leuke nieuws hebt en zo werd ik nieuwsgierig naar je ‘geheim’. Ik vraag me af of iedereen netjes meldt waar hij/zij iets vandaan heeft. Degene van wie je het hebt heeft het misschien ook wel weer van een ander. Informatie die je op internet zet geef je toch min of meer vrij vind ik.
  Ik hoop dat je nog veel interessant nieuws voor ons zult vinden!
  Groet van schrvrdzs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.