Lessen uit Londen
Begin van deze maand zat ik in Londen, onder andere omdat ik mee ben geweest met The London Interface, de excursie die georganiseerd werd door Bibliotheekblad en de Libraryschool. Eimer Wieldraaijer heeft voor Bibliotheekblad al een verslag geschreven dus dat ga ik niet nog eens over doen. Op de site is ook een aardige fotoreportage te vinden.
Hier wil ik graag een van de dingen delen die me zijn bijgebleven van de excursie: namelijk de zelfverzekerdheid van de mensen die ons ontvingen. Niet alleen van de directeur van de London Library die er in slaagt om jaarlijks 7000 mensen meer dan 400 pond te laten betalen zodat ze lid mogen blijven van deze eerbiedwaardige bibliotheek. Die heel duidelijk wist waar ze voor stond en wat ze allemaal te bieden had. En die zich zeker niet van haar stuk liet brengen door een paar Nederlandse bibliotheekdirecteuren die vroegen wat ze van e-books vond. (die schaft ze niet aan zolang niet 100% zeker is dat ze die voor de eeuwigheid kan bewaren, want dat is haar doel)
Ook de mensen van de Idea Stores straalden een enorm zelfbewustzijn uit. Zowel de directeur als de medewerkers waren er van overtuigd dat ze met de juiste dingen bezig waren bij het organiseren van de talloos vele cursussen en activiteiten. Ze werken met een heleboel partijen samen: “we work with everybody who shares our values and who has the same goals” en blijkbaar weet iedereen wat die waarden en die doelen zijn.
Het succes van al die organisaties zat hem volgens mij niet alleen in hun zelfverzekerdheid maar ook in hun eigenheid: niks formules maar een duidelijk eigen gezicht, een eigen stijl. Niet altijd even flitsend (integendeel zelfs) maar wel heel eigen en heel herkenbaar. Authentiek ook vooral. Ze laten zich niet gek maken door de waan van de dag maar ze houden vast aan hun eigen principes en hun eigen uitgangspunten. Ze hebben goed nagedacht over wat ze zijn en wat ze willen uitstralen (inderdaad: welk verhaal ze vertellen Erna). Ze hebben een heel eigen verhaal, geen slappe imitatie of vage kopie van andermans formule, maar ze staan voor wat zij belangrijk vinden en ze hebben lol in wat ze doen. Dat stralen ze uit en dat brengen ze over. Dat werkt dus en dat was mooi om te zien.
Dag Janine, een beetje een late reactie. Wat een leuk artikel weer. Ik heb wel eens idee dat de bibliotheekwereld altijd achter de feiten aanloopt. Op het moment dat er om authenciteit wordt gevraagd gaan wij retailen. Op het moment dat we in gaan stappen op de e-books (eind 2012) zijn we die markt al kwijt geraakt aan andere spelers. Juist omdat dingen nu centraal worden geregeld zullen de persoonlijke kwaliteiten van mensen steeds meer onder druk komen. Heel jammer. Agnes Klitsie, bibliothecaris Kennemerwaard
@Agnes,
Dat gevoel krijg ik inderdaad ook wel eens ja, dat we achter de feiten aanlopen. We reageren niet erg snel op trends en als we dan reageren is dat soms op een trend die alweer aan het aflopen is. Dat vind ik sneu en dat helpt ons imago niet echt.
Maar ik geloof niet dat het centraal regelen van dingen ervoor zorgt dat persoonlijke kwaliteiten van mensen niet tot uiting komen. Dat is een kwestie van lokaal personeelsbeleid en dat is wat mij betreft een hele andere zaak.