Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Lessen uit Kopenhagen

12 oktober 2008 | 1 Comment

Excursiebus  Originally uploaded by tenaanval

Gisteravond thuisgekomen van een zeer interessant congres. Heel veel nieuwe contacten gelegd, nieuwe dingen gehoord en inspiratie opgedaan. Ik weet nog niet zo goed wat ik er allemaal mee aan moet en of ik een uitgebreid verslag ga schrijven. Denk het niet. Maar ik wil wel alvast de dingen melden die me het meest opvielen, of die me het meest bezighielden.

Meteen al tijdens de opening werd de volgende stelling geponeerd: “A library is a not building with books. A library is a building with librarians.” En niet door de eerste de beste maar door Henrik Dahl, een bekend Deens socioloog. Daar kan ik het alleen maar hartgrondig mee eens zijn.

Verder was er een heel boeiend verhaal van Patrick Losinki, over een rapport van ULC over het return on investment van bibliotheken: volgens dit rapport levert elke dollar die in een bibliotheek geinvesteerd wordt drie dollar op. Zodra ik het rapport gelezen heb kom ik er op terug.

Ik heb een demonstratie gehad van Spoergolivia, de Deense digitale vraagbaak voor kinderen, in de bus zitten praten over een leesclub voor kinderen in de gevangenis in Kansas, gediscusieerd over de vraag of de bibliotheek “the place beteen work and home” moet zijn en me verbaasd over het feit dat in Kopenhagen 50% van de bevolking lid is van de bibliotheek en in (heel) Australië 48%.  De directeur van de bibliotheek van Kaapstad legde uit dat de verschillen in haar land groot zijn omdat Zuid-Afrika zowel een eerste als een derde wereldland is. Veel van haar medewerkers ontbreekt het aan basiscomputervaardigheden. En ik heb de Deense Strandbibliotheek gezien (die van ons zijn mooier..).

De manager van de State Library van Victoria begon haar verhaal met de opmerking: “The fysical library is a necessity, in the age of digitalisation more than ever” maar de mooiste uitspraak kwam uit Zweden: “In libraries you meet people you didn’t know you were longing for”.

En zo was dit congres ook een beetje. Ik heb een hoop gehoord waarvan ik niet wist dat ik het zo interessant zou vinden. Ga er nog van nagenieten en dan kom ik er op terug.

One person is talking about “Lessen uit Kopenhagen

  1. Ha Tenaanval,
    Interessant om dit allemaal te lezen en ik kijk uit naar het vervolg. Prachtige citaten! Mijn vooroordeel tegen congressen begint meteen flink te wankelen… En nu maar hopen dat je er in de praktijk van Nederland & alledag iets mee kunt doen. Zo niet, dan heb je er in elk geval van genoten en dat is ook wat waard.
    Groet van schrvrdzs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.