Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Leggen we wel genoeg uit?

7 september 2013 | 1 Comment

posterPrachtige poster he? Uit de archieven van een Canadese schoolbibliothecaris.

Toen ik hem voor het eerst zag vond hem vooral erg schattig. Tuttig en retro en een beetje jeugdsentiment. Zo doen wij dat tegenwoordig niet meer, met dat vingertje van dat soort simpele dingetjes uitleggen. Maar even later vroeg ik me af waarom eigenlijk niet?

Dat weet ik wel, waarom we dat niet doen, want dat is betuttelend en tuttig en dat willen we absoluut niet zijn. Daar hebben we al heel wat campagnes aan gewijd, aan laten zien dat we heus niet ouderwets zijn. Maar dat doen we ook niet omdat we vaak niet door hebben dat we in jargon praten en dat niet iedereen onze vaktaal verstaat. Leners zeggen dat ze een boek willen bestellen, niet reserveren. En hoeveel mensen realiseren zich als ze voor de kast staan het verschil tussen een thriller en een detective? Ze zoeken gewoon een spannend boek.

Het best gelezen stuk op dit blog is het stuk waarin ik uitleg wat het verschil is tussen een A, B en C boek. Dat is op dit moment al 2719 keer gelezen, sinds november 2011. Elke dag krijg ik wel een paar mensen op mijn blog met vragen als Voor welke leeftijd zijn b-boeken of Wanneer is een boek een b boek of een c boek. Deze week alleen al 139. Ik schreef het omdat ik zag dat mensen met die vraag op mijn blog terecht kwamen naar aanleiding van een heel ander stuk. Dat leek me nogal vreemd, want die informatie moet toch zeker wel ergens te vinden zijn? Maar niet dus. Niet op de site van de NBD (zou je toch verwachten, van degene die die A’s en B’s toekent) en ook niet op de site van de bibliotheken. Daarom heb ik dat stukje geschreven, dan is dat antwoord tenminste ergens terug te vinden. Maar het is wel vreemd dat zoiets niet standaard op alle bibliotheek sites staat. Ook niet op de site van mijn eigen bibliotheek overigens.

Inmiddels wordt er op o.a. de site Goede Vraag weer naar mijn blog verwezen, als iemand daar een vraag over de leeftijdsindeling stelt. Blijft raar, dat andere mensen ons eigen indelingssysteem gaan duiden. Doen we volgens mij toch iets verkeerd. Misschien moeten we eens wat meer uitleggen.

One person is talking about “Leggen we wel genoeg uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.