Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Leesbevordering in Colombia

7 juli 2012 | Comment

Ze pakken het serieus aan daar bij Fundalectura. Opgericht in 1990 met als doel om van Colombia een land van lezers te maken, zamelen ze geld in, organiseren ze scholing, adviseren ze het onderwijs en bibliotheken. Maar het opvallendst is de manier waarop ze het land in gaan en actief kinderen opzoeken om ze aan het lezen te krijgen.
Het meubel op de foto hierboven is onderdeel van het Paradero Para Libros Para Parques (PPP) programma. Het is een klein bibliotheekje, gericht op kinderen. Voornamelijk open in de weekenden, bemant door vrijwilligers die boeken uitlenen, activiteiten organiseren en kinderen helpen met hun huiswerk. Verspreid over Colombia zijn er meer dan 100 van dit soort minibibliotheekjes, alleen al in Bogota staan er 47.
  Maar de mensen van Fundalectura trekken  er ook op uit, ze zoeken de mensen op met bijvoorbeeld een programma om op markten voor te lezen en boeken uit te lenen. Als een soort bibliobus zonder wielen.  🙂
 In 2010 is in Bogota een splinternieuwe, grote bibliotheek geopend, dus in theorie zijn er mogelijkheden genoeg om aan boeken te komen. Maar zoals wel vaker het geval is, zal de drempel om daar naar binnen te gaan voor een heleboel Colombianen wel te hoog zijn. Vandaar dat dit soort initatieven nodig blijven. Tenminste als je het echt belangrijk vindt dat mensen lezen en zichzelf ontwikkelen.
Bij de Bilingual librarian is een filmpje over de PPP’s in actie te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.