Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Laser 3.14

26 april 2009 | 1 Comment

Originally uploaded by rotkehlchen

Bij Edwin las ik over zijn voorliefde voor graffiti artiest Banksy. Ik had nog nooit van hem gehoord en vond het wel interessant om iets over hem te lezen. Goh, zo Engels allemaal, dat kennen we hier helemaal niet. Maar vanavond realiseerde ik me opeens dat “we” hier in Amsterdam wel zoiets hebben. Wij hebben Laser 3.14.

Voor mensen die regelmatig door Amsterdam fietsen (of lopen) een heel gewoon verschijnsel, iets dat helemaal bij de stad hoort. Zo gewoon dat ik me het moment niet meer herinner waarop ik hem voor het eerst bewust zag. Zo’n moment waarop je in het voorbijgaan graffiti op een schutting ziet staan en in de lach schiet. Of waarbij je je nog een keer omdraait om te kijken of je het wel goed gelezen hebt. En voordat je doorhebt dat bij deze slogan dezelfde naam staat als bij die andere quotes die je opvielen ben je alweer een paar maanden verder. Die eerste keer moet zeker 10 jaar geleden zijn.

Laser 3.14 schrijft (uit beleefdheid) zijn teksten alleen op tijdelijke muren: op bouwschuttingen, dichtgetimmerde panden en steigerdoek. Zijn Engelstalige teksten zijn soms grappig en soms onbegrijpelijk maar gaan wel altijd ergens over. Zijn identiteit houdt hij geheim, maar hij heeft door de jaren heen wel een aantal interviews gegeven. Die maakten de mythe overigens alleen maar groter omdat hij daarin tegenstrijdige verhalen vertelde.

Zijn fans hebben op Flickr een pool gemaakt van zijn werk, hij heeft een website, een weblog en sinds vorige week donderdag ook een boek. De foto’s in dit boek zijn weer afkomstig van Flickr. Hoezo “user generated content”?

Hij noemt zichzelf dichter, kunstenaar (hij exposeert ook) en striptekenaar. Is het kunst? Ik weet het niet. Ik ga het boek in elk geval niet kopen, ik laat me liever verrassen op straat.

One person is talking about “Laser 3.14

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.