Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Lang leve Laurentien, of Hoe het was op de Bibliotheek2daagse

16 december 2012 | 1 Comment

Wat mij is bijgebleven van de Bibliotheektweedaagse in Middelburg:

  • De toespraak van Prinses Laurentien. Geen standaardpraatje, maar een bevlogen verhaal over het belang van lezen en voorlezen, dat ze met volle overtuiging bracht, en dat voldoende soundbites bevatte om de krant te halen. Investeren in lezen is investeren in het zelfvertrouwen van mensen volgens de Prinses, een prachtige slogan waar ik de komende periode mensen mee om de oren ga slaan. Wat kunnen we blij zijn met zo’n erevoorzitter van onze branchevereniging.
  • Het geïmproviseerde praatje van Bas Savenije (KB), Maria Heijne (SIOB) en Theo Bijvoet (OCW) waarin ze bekendmaakten dat de Koninklijke Bibliotheek en het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken inderdaad samengevoegd zullen worden tot één organisatie. Wat me nog het meest verheugde was de reactie van Savenije op de vraag van Mark Deckers of dat betekende dat leden van de openbare bibliotheek straks dus ook automatisch lid van de KB zijn. Saveije keek een beetje verrast en zei toen “dat lijkt me wel voor de hand liggen ja”.
  • Alle mensen die ik ontmoet heb: oude bekenden, mensen die ik alleen van Twitter ken en die ik nu eindelijk eens in het echt gesproken heb (dag Marc en Aad..) en nieuwe mensen die ik ontmoet heb. Er zijn zelfs afspraken gemaakt om een reünie te organiseren van ons Nieuw Elan klasje.
  • Het feest heb ik verlaten zodra de disco begon. Dansende bibliothecarissen kan ik maar tot op zekere hoogte aan en tot die tijd was het een prima feest. Volgens de achterblijvers werd het daarna pas echt leuk, bekijk de foto’s en oordeel zelf zou ik zeggen.

En al die lezingen en demonstraties dan? Die lezing van die mensen van de Universiteit Groningen over waar leden naar toe gaan als je vestigingen sluit ga ik nog eens nazoeken en het verhaal van Mark Mieras over wat er gebeurt in je hersens als je leest/vertelt/voorleest was ook weer heel interessant. Maar meer kan ik nu (twee dagen later)  niet meer navertellen. Is dat erg, waren die lezingen dan niet goed? Nee hoor, want als ik straks weer ergens iets hoor over Nederland Schrijft dan komt die informatie zo weer boven. En ik weet nu tenminste dat NBC+ bestaat, hoe het precies zit daar kom ik ook wel weer achter.

Het was dus een geslaagde Bibliotheektweedaagse volgens mij. Op wat schoonheidsfoutjes rondom inschrijving en klimaatbeheersing na. Volgend jaar weer zou ik zeggen. Maar kan het dan alsjeblieft op een ander tijdstip? De week voor Kerstmis is agendatechnisch wel hééél onhandig.

One person is talking about “Lang leve Laurentien, of Hoe het was op de Bibliotheek2daagse

  1. Pingback: 5 hardloopgedachten over #B2D2012 « WebbiebNL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.