Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Kunst naar de mensen brengen

26 juli 2008 | Comment

 

 

 

 

 

 Sonsbeek 2008 (de vijfjaarlijkse kunstmanifestatie in Arnhem) heeft dit jaar als thema Grandeur. De nieuwe directeur Anna Tilroe vindt dit een urgent thema, volgens haar gaat deze tentoonstelling over de fundamentele menselijke drang om beter en grootster te worden dan we zijn. Ze heeft een mooi verhaal over het verdwijnen van de grote ideologieën en het daarmee veranderende mensbeeld, voor meer informatie lees hier het interview met haar in de Groene Amsterdammer.

Waarom ik Sonsbeek het vermelden waard vind is de openingsmanifestatie die Tilroe georganiseerd heeft. De laatste twee tentoonstellingen waren ondanks de grote namen die als curator werden aangetrokken geen succes en behoorden tot de slechtst bezochtste uit de vijftigjarige geschiedenis van het evenement. Tilroe trok de wijken in en overtuigde de Arnhemmers er van dat de kunst in een processie door de stad gedragen zou moeten worden. Haar verhaal was blijkbaar zo overtuigend dat zich bijna duizend mensen hebben aangemeld om mee te lopen in die processie om de zesentwintig kunstwerken door de stad te dragen. De mensen werden gegroepeerd in gilden, en dat waren heel verschillende gildes. Niet alleen van groepen waarvan je dat kunt verwachten zoals kunstenaars en architecten maar ook van Rode Kruisvrijwilligers en bewoners uit probleemwijken en daklozen. De bibliotheek deed ook mee, in een gilde gecombineerd met lezers van de Gelderlander. De verschillende gildes hebben wekenlang geoefend onder leiding van een choreograaf van de Arnhemse groep Introdans.

Ik vind dit een geweldig initiatief, dit is letterlijk de kunst naar de mensen toe brengen, die de kunst vervolgens op handen dragen (sorry, die woordspeling lag té voor de hand om hem niet te gebruiken). Blijkbaar heeft Tilroe hiermee een gevoelige snaar geraakt want na twee weken had ze al meer dan twintigduizend bezoekers gehad, dat is al net zoveel als de vorige manifestatie in de hele periode (ruim drie maanden) heeft gehad. Zeer verdiend, dat succes.

Dat bewijst mijn stelling dat kunstinstellingen (en daar reken ik de bibliotheek gemakshalve ook maar even bij) naar buiten moet, de mensen moet opzoeken. Je hoeft daarbij niet op je hurken te gaan zitten en Jip en Janneke taal te gebruiken (al heeft dat sinds Kader Abdolah een veel positievere klank gekregen) maar je moet mensen serieus nemen en ze enthousiast maken voor wat je te bieden hebt. En je moet zorgen dat je ook echt iets goeds te bieden hebt.

Ik was al van plan om dit jaar naar Sonsbeek te gaan maar nu helemaal. Ben heel benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.